Salou instal·la el primer desfibril·lador a la via pública

Se suma els que ja hi ha als equipaments municipals, esportius, a les platges i a la policia local.
L'empresa instal·ladora va fer una demostració del desfibril·lador davant dels responsables municipals. | Cedida.

 

Salou disposa d'un nou punt DEA (Desfibril·lador Extern Automàtic), que és també el primer situat a l'espai públic del municipi, més concretament a la plaça de Francesc Germà, al costat de la Font Lluminosa. El punt es troba en un indret amb vídeo vigilància per tal d'evitar possibles actes vandàlics a l'aparell. Aquest servei de protecció civil i de salut ciutadana es connecta de manera automàtica amb el telèfon d’emergències 112 i amb la Policia Local per tal d’actuar de la manera més ràpida en cas que algú pateixi una aturada cardiorespiratòria.

 

Es preveu comparar més aparells

L’alcalde de Salou, Pere Granados, destaca que «volem que Salou sigui una ciutat càrdioprotegida» i que per aquest motiu, la intenció és ampliar el nombre d'aparells. El regidor de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil, David González, explica que ja està en marxa la compra de quatre nous desfibril·ladors mòbils pels cotxes patrulla de la Policia Local. A més, ha assegurat que properament se’n sumarà un a la zona de Cap Salou i que es farà un estudi per anar ampliant el nombre d’indrets exteriors on es pugui trobar un aparell DEA.

 

Els dispositius DEA actuals

Salou compta en aquests moments amb tres aparells per a les instal·lacions esportives municipals —un pel pavelló municipal i la piscina municipal, un altre al pavelló de Cap Salou i el tercer al camp de futbol municipal—, dos aparells per a les dependències policials (mòbils), un aparell per al Mercat Municipal de Salou, un per l'Ajuntament i el passadís del TAS i un altre al punt de Salvament i Socorrisme de la platja Llevant, per a les platges.

 

La funció d'un desfibril·lador

Els desfibril·ladors són aparells electrònics que permeten diagnosticar i tractar l’aturada cardiorespiratòria causada per una fibril·lació ventricular o una taquicàrdia ventricular sense pols. Aquest aparell genera una descarrega elèctrica que, aplicada abans dels deu minuts de l'aturada cardiorespiratòria, pot reactivar la funció cardíaca. Aquests aparells són tan simples que permeten que socorristes o persones inexpertes siguin capaces d'utilitzar-los amb èxit, ja que facilita les indicacions de forma verbal.

 

L’empresa Neosalus ha estat l’encarregada del desenvolupament del mapa de Salou com a ciutat càrdio protegida. A més, disposa de l'aplicació Cardionlive, que indica els llocs on hi ha desfibril·ladors i la distància a la que es troba la persona que ho sol·licita. També marca com arribar fins al punt de desfibril·lació més proper. Es pot descarregar gratuïtament.