GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Salou instal·la sis nous desfibril·ladors a la via pública

Aquests aparells electrònics proporcionen una ajuda crucial i fiable si s'utilitzen ràpidament en cas d'aturada respiratòria a la via pública
S'han instal·lat sis nous DEA a diversos espais de la via pública de Salou. | Cedida

 

Salou ja es pot considerar des d'aquest estiu una ciutat cardioprotegida. I és que dins el terme municipal i les zones públiques s'han instal·lat i condicionat durant el mes de juliol cinc Desfibril·ladors Externs Automàtics (DEA), que se sumen a l'instal·lat a la plaça Francesc Macià i als que hi ha a l'interior d'alguns edificis municipals. Es tracta d'uns aparells electrònics que diagnostiquen i tracten l'aturada cardiorespiratòria i són capaços de reactivar la funció respiratòria si s'utilitzen amb rapidesa.

 

Aparells fiables, manejables i intel·ligents

Són molts els municipis que, de mica en mica, van instal·lant els DEA arreu dels seus llocs més concorreguts. És una simple dada, però que demostra, si més no, que aquests aparells proporcionen una ajuda que pot ser crucial, com en el cas del veí de les Borges del Camp a qui el DEA va salvar la vida a Vilafortuny o del conductor a qui la Policia Local de l'Arboç va socórrer quan patia una aturada cardiorespiratòria.

 

La funció d'aquests aparells electrònics, caracteritzats pel seu color verd, es basa en tractar amb rapidesa una possible aturada o problema cardiorespiratori que es produeixi enmig de la via pública. Amb un sistema de funcionament senzill que permet a socorristes, policies o qualsevol ciutadà utilitzar-los, els DEA són fiables al cent per cent i ells mateixos són capaços de detectar quan és necessària una descàrrega en el pacient. A partir d'aquesta, si s'aplica abans que transcorrin deu minuts des de l'incident —cada minut que passa les possibilitats de sobreviure a una aturada es redueixen un deu per cent—, poden reactivar la funció cardíaca fent que el cor, que ha deixat de bombar sang, torni a bategar amb normalitat. 

 

Un dels nous desfibril·ladors ha estat instal·lat al Mercat Municipal. | Cedida

 

«Vam detectar la necessitat de col·locar desfibril·ladors en zones públiques»

L'alcalde de Salou, Pere Granados, ha valorat aquest servei, que considera «molt important, perquè pot arribar a salvar la vida a una persona». Ha afegit que «vam detectar la necessitat de col·locar aparells desfibril·ladors en zones públiques concorregudes del terme municipal», i per això, «l'estiu de l'any passat es va engegar una prova pilot amb un aparell que duia incorporat un nou sistema de tele-gestió i cabina antivandàlica, que va ser instal·lat en una zona molt concorreguda com és la plaça de Francesc Macià». El resultat va ser satisfactori pel que fa al respecte cap a l'aparell, i així, «arran d'aquest projecte pilot vam prendre la decisió que Salou esdevingués una ciutat cardioprotegida».

 

Per la seva banda, la regidora de Protecció Civil i Seguretat Ciutadana de l'Ajuntament, Julia Gómez, ha explicat en quines zones del municipi s’han col·locat els cinc desfibril·ladors: la Plaça Venus, la Plaça Bonet, el Mercat Municipal, el Pavelló Cap Salou i el Pavelló de Ponent. «Tots ells a l’exterior, perquè qualsevol persona que ho necessiti ho tingui a l’abast; i tots amb el seu geolocalitzador, necessari per a la redacció dels informes posteriors al seu ús», recalcava Gómez.

 

S'han mantingut els altres DEA ja instal·lats en edificis municipals

A banda de la instal·lació dels nous DEA a la via pública, s'han mantingut els que ja hi havia instal·lats a l'interior de diversos edificis municipals, com són el de la Policia Local, el Pavelló Centre-Piscina, el Camp de Futbol i alguns vehicles de la Policia Local. A més, l'empresa Neosalus, creadora dels DEA, ha desenvolupat un mapa electrònic de la ciutat on es pot consultar la ubicació de cadascun dels aparells. També cal recordar que durant l'estiu, es fa reforç amb DEAs en cadascun dels llocs de socors de les platges de Llevant, Ponent, Cala Crancs, Capellans i Platja Llarga.

 

Salou també manté els DEA instal·lats a l'interior dels edificis municipals. | Cedida