Vandellòs i l'Hospitalet ofereixen visites guiades al seu patrimoni històric i arquitectònic

L'Hospital del Coll de Balaguer, l'Escola Àster d'Antonio Bonet o el poble medieval de Castelló seran alguns dels punts més interessants per visitar
L'any 1344 l'infant Pere va fundar l'Hospital del Coll de Balaguer, que ha donat nom al poble. | Aj. Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
 

Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant obriran al públic els seus monuments i espais de patrimoni històric i cultural aquest estiu. Ho faran amb les visites guiades que ha organitzat la regidoria de Cultura del consistori per descobrir l'Hospital del Coll de Balaguer, el Petit Museu Escola Àster Bonet Castellana, el Poblat d'Hifrensa, el Molí de l'Oli de Vandellòs i el poble medieval de Castelló.

Les visites guiades es podran fer entre aquest divendres 26 de juny i el 13 de setembre, sempre en grups reduïts d'un màxim de deu persones i respectant les mesures de seguretat i prevenció de la Covid-19. En aquest sentit, l'ús de la mascareta serà obligatori. Les visites al Petit Museu Escola Àster Bonet Castellana i al Molí de l'Oli de Vandellòs començaran, respectivament, el 3 i el 4 de juliol en lloc del 26 de juny, i acabaran el 12 de setembre. Per participar en qualsevol de les visites guiades, caldrà fer una reserva prèvia a través del web de Cultura de l'Ajuntament. Es donarà la possibilitat de fer visites concertades en cas de no convenir en les dates programades, per a grups de cinc a deu persones.

També es posa en servei el trenet turístic

La regidoria de Turisme també posarà en marxa el servei del trenet turístic aquest divendres 26 de juny. Fins a l’11 de setembre, el trenet sortirà cada dia excepte els dilluns de la plaça de Catalunya de l’Hospitalet de l’Infant, a les 11.30, 12:30, 18:00; 19:00 i 20:00 hores i farà un recorregut pel poble. Els dimarts només circularà en horari de tarda. Els usuaris hauran de dur mascareta obligatòriament i pagar dos euros per adult i un per infant. El trenet turístic serà gratuït per als nens i nenes de 0 a 3 anys i es desinfectarà després de cada recorregut.

Al poble medieval de Castelló s'hi podran fer tallers d'oficis antics. | Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant.
 

Patrimoni arquitectònic molt divers

En les visites guiades a l’Hospital del Coll de Balaguer —programades per als divendres a les set de la tarda, els dissabtes a les dotze del migdia i també a les set de la tarda i per als diumenges a les dotze— s’hi mostrarà el centre de visitants, situat dins dels murs de l’antic hospital fortalesa, fundat per l’infant Pere d’Aragó l’any 1344 per defensar, assegurar i poblar el territori i el pas pel Coll. En aquest espai museogràfic s’hi expliquen les característiques i la història d’aquest conjunt monumental, origen del poble de l’Hospitalet de l’Infant.

Les visites guiades al Petit Museu Escola Àster Antonio Bonet, previstes per cada dijous i dissabte a les set de la tarda, es recomanen al públic adult. S'hi pot veure una rèplica d’una aula de l’antiga Escola Àster, obra de l’arquitecte racionalista Antonio Bonet Castellana, i fer un recorregut a peu pel Poblat Hifrensa, darrera colònia industrial de Catalunya, construïda a principis dels anys 70 per acollir les famílies dels treballadors de la central nuclear Vandellòs I. El valor del conjunt d’equipaments col·lectius i habitatges rau en una concepció modular i integrada en el paisatge, exemple únic al nostre país de l’obra de l’arquitecte racionalista.

L'experiència de la visita 'Quan el passat reviu: Castelló i el Molí d'Oli de Vandellòs', programada pels dissabtes entre les cinc i les vuit del vespre, ofereix una visita guiada al centre d'interpretació de l'oli de Vandellòs i inclou un tast d'oli i un taller d'olis aromàtics. A més, al poble medieval de Castelló es faran tallers d'oficis antics per conèixer com vivien els avantpassats cent anys enrere. El transport serà facilitat per l'Ajuntament.

"Arriben els casals d'estiu a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant" "Cambrils: El Centre Cultural Municipal ja està en marxa"