Una veïna de Vila-seca, «desesperada» en patir cinc trencaments d’ordre d’allunyament en quatre mesos

Un home l'assetja des de fa un any després que ella decidís tallar la relació d'amistat

Una veïna de Vila-seca de 47 anys es troba en una situació desesperant d’assetjament des de fa més d’un any. Des del febrer del 2017 ha anat patint reiteradament casos d’assetjament per part un home de 42 anys, que ha trencat en cinc ocasions una ordre d'allunyament. Els dos havien mantingut una amistat des del 2016 fins a finals del 2017, però quan ella va decidir aturar la relació, va començar un assetjament per part d’ell que el dia d'avui encara continua.

«Érem només amics i ell sovint em deia que volia una relació de parella, però quan jo li deia que no, ell deia que ho entenia», explica a TarragonaDigital. En un moment donat, ell va començar a voler controlar tot el que ella feia, la dona se sentia incòmode i li deia que «no li havia de donar cap mena d’explicació sobre el que feia o deixava de fer». Com que el control i la pressió no van cessar, a finals del 2017 ella va decidir tallar la relació i no tenir-hi cap més contacte.

L'home es va presentar a casa seva tot i que ella havia tallat la relació

A mitjans de febrer del 2018, però, és quan comença un assetjament més seriós. «Ho recordaré tota la vida», explica ella, «eren les vuit del vespre del 14 de febrer, jo estava a casa meva i de sobte van començar a trucar insistentment a la porta». La vila-secana explica que semblava com si algú piqués per demanar ajuda, així que el seu instint la va fer anar a obrir la porta. Qui trucava era l’home, que li reclamava que tornessin a tenir relació. Ell fins i tot va aconseguir ficar-se dins del pis de la dona, però ella va diversos veïns es van adonar de la situació en sentir els seus crits, i finalment la Policia Local va actuar i van acabar identificant l’home.

A partir d’aquí comença un autèntic calvari per a aquesta veïna de Vila-seca, que assegura que està «desesperada» des de fa més d’un any. Des d’aquell dia, assegura que se’l troba constantment per Vila-seca, a prop d’on ella viu, malgrat que ell visqui en un apartament a Torredembarra, i que nota com l’home li controla els moviments. La primera denúncia la posa el juliol del 2018, i ja n'acumula deu, tres judicis ràpids, un d'oral, dos de pendents i cinc trencaments d'ordre d'allunyament. 

Ha trencat l'ordre d'allunyament 5 vegades

A mesura que es van repetint els assetjaments i ella interposa més denúncies, finalment el cas arriba a judici el novembre passat, en el qual l'advocada d'ella va demanar dos anys d'ordre d'allunyament, 3.000 euros de multa i un any de presó. Mentre la sentència no és ferma i com que l'acusat pot fer apel·lacions, el jutge va ordenar, com a mesura cautelar durant cinc mesos, una ordre d’allunyament de 300 metres, a l’espera de la sentència definitiva. Tot i això, la sentència encara trigarà i l'ordre d'allunyament s'haurà de prorrogar. 

La dona, però, assegura que l’home ja ha trencat aquesta ordre d’allunyament fins a cinc vegades. La darrera va ser dissabte passat, 23 de febrer, quan ella va sortir en bici per l'avinguda del Batlle Pere Molas, que connecta Vila-seca amb Salou. En aquest punt, l'home, que anava en cotxe, es va creuar amb ella «expressament, assegurant-se que el veia». 

El darrer cop que va trencar l'ordre d'allunyament va ser dissabte passat a l'avinguda del Batlle Pere Molas.
El darrer cop que va trencar l'ordre d'allunyament va ser dissabte passat a l'avinguda del Batlle Pere Molas. | Google Maps

Cada vegada que ell ha trencat l’ordre d’allunyament, ella ha avisat a la policia, però en només tres de les cinc ocasions els Mossos han pogut localitzar l’home. La veïna de Vila-seca denuncia la «lentitud de la justícia» i la «ineficàcia dels Mossos», ja que la màxima penalització que ha rebut l’home per trencar l’ordre és passar una nit al calabós i una multa de tres euros al dia.

La dona assegura que encara està a l’espera que el jutjat li assigni un advocat d’ofici, ja que té uns ingressos mínims. Assegura que creu que el fet que el denunciat no hagi sigut parella o cònjuge d’ella, fa que encara no li hagin assignat cap advocat que li pugui dur el cas. A més, assegura que s’ha sentit «jutjada» per reclamar justícia sense haver patit maltractament físic, tot i que fa mesos que pateix danys psicològics que li impedeixen portar una vida normal. Explica que està fatigada mental i psicològicament pel fet d'haver d'estar alerta constantment, per por

«No cal que hi hagi danys físics, violacions o morts per actuar»

Declara que se sent «esgotada» de tant lluitar contra la lentitud de la justícia i que fins i tot nota que «acaba fent nosa». «No m'estranya que no hi hagi més denúncies», explica la vila-secana, que denuncia que «no cal que hi hagi danys físics, violacions o morts per actuar, sinó que s'ha de prevenir». «Fins on s'ha d'arribar fins que això pari? Que un dels dos arribi a un dels dos faci mal a l'altre o un dels dos acabi a un psiquiatre i prenent-se mediació?», es pregunta.

La dona lamenta que «hi ha homes que sembla que no entenguin què significa una amistat» i que «sembla que entre una dona i un home la relació hagi de ser de possessió, quan en realitat si una dona diu que no vol cap relació, és que no la vol i que pot relacionar-se amb homes sense que hagi d'haver-hi una relació sexual ni sentimental». Tot i l'esgotament, ha pogut trobar caliu en la Coordinadora Feminista de Vila-seca, que li ofereixen suport emocional i psicològic a dones perquè tot el procés pugui ser una mica més lleuger.


Comentaris