Pere Segura, al centre de la imatge, davant l'Ajuntament de Vila-seca

Vila-seca injectarà prop d'11 MEUR per pal·liar els efectes de la crisi del coronavirus

Acord històric, signat per tots els grups municipals | El futur del municipi turístic, incert

Acord històric a l'Ajuntament de Vila-seca per pal·liar la desfeta econòmica que està causant la crisi del coronavirus al municipi. Tots els grups municipals han anat a una i han signat una bateria de mesures d'emergència per «garantir una resposta àgil i eficaç» a les necessitats de centenars de veïns per valor de 10,7 milions d'euros, en una modificació de crèdit sense precedents que s'aprovarà per unanimitat en el pròxim ple ordinari del 29 de maig.

L'alcalde vila-secà, Pere Segura, ha explicat els detalls en una compareixença conjunta amb els portaveus locals d'ERC, PSC, Ciutadans i En Comú Podem. Tots ells s'han felicitat per la mirada llarga «d'un acord històric i unànime» fruit de «la responsabilitat de ser útils per als nostres ciutadans», han declarat tots ells. Gran part d'aquesta injecció es destinarà a muscular un nou Pla d'Impuls Municipal per al 2020, que inicialment estava previst de prop de 2 MEUR i que, modificació en mà, finalment fregarà els 8,5 MEUR.

El pla d'urgències a Vila-seca: impuls social, econòmic i ocupacional

La gran majoria dels reforços —prop de 8 MEUR en total— es destinaran a mesures «per impulsar el teixit productiu i l'activitat econòmica local» amb la finalitat de «mantenir-lo» i activar un gran bloc d'inversions i mesures de suport als comerços del municipi. Poc més d'1,2 MEUR correspondran a mesures «d'impuls a l'ocupació i a la formació» i els 1,1 MEUR restants es destinen íntegrament a «mesures d'impuls a l'acció social i assistencial a les famílies», tal com detalla l'acord.

Pere Segura, alcaldable del PDECat a Vila-seca.
Pere Segura, durant la conversa que va mantenir amb TarragonaDigital.com. | Àngel Ullate

L'alcalde s'ha mostrat convençut que «és una injecció considerable i imprescindible, però sabem que no serà suficient» per anul·lar els efectes d'una de les recessions més ferotges conegudes. Ha assegurat que aquest estímul de prop d'11 milions (una tercera part del pressupost anual del municipi) surt directament «del romanent que teníem i dels estalvis» del consistori, de manera que no representen cap endeutament ni cap crèdit addicional.

Segura ha matisat que «no hem exhaurit tot el romanent de l'Ajuntament», de manera que encara restaria liquiditat per futures necessitats, siguin o no derivades dels efectes de la pandèmia. El batlle vol «que aquests ajuts estiguin disponibles com més aviat millor», si bé recorda que «funcionem amb una burocràcia que no depèn de nosaltres» que l'impedeix detallar els terminis pràctics de les mesures.

El Pla d'Impuls Municipal guanya 8,5 MEUR respecte a la previsió inicial

La bateria d'emergències recull una línia inèdita de subvencions per a pagaments de lloguers, ajuts extraordinaris, reforçar atencions assistencials dels serveis socials o la realització d'un estudi sense precedents sobre l'impacte de la Covid-19 en els vila-secans per tal «de detectar les necessitats concretes dels nostres veïns» per tal d'articular solucions a mida de les mancances.

L'Ajuntament de Vila-seca, en una imatge d'arxiu | TarragonaDigital

Els portaveus municipals també han signat «subvencions per fomentar l'ocupació» als establiments comercials, han triplicat els plans d'ocupació municipal i ha anunciat accions per «dinamitzar i promocionar el teixit comercial local» davant l'estiu més fràgil imaginable.

L'atur a Vila-seca salta al 18% en només dos mesos sense comptar els ERTO

Pere Segura ha aprofitat l'acte per detallar la radiografia actual del municipi, especialment dependent del sector serveis i el turisme, davant «una temporada de moltes incerteses» on «la situació actual és de molta volatilitat, molta improvisació i molta delicadesa».

L'alcalde ha reconegut que l'atur a Vila-seca, que abans era del 14%, s'ha incrementat «en un 3 o 4%» en els darrers dos mesos, de la mà d'unes dades oficials «que no compta el miler de veïns que han patit un ERTO i que, de facto, també es troben ara sense feina». El plenari d'aquest divendres aprovarà la modificació de crèdit més gran del municipi amb el suport unànime de tots els regidors de la sala.


Comentaris