Valls inaugura, avui divendres dia 28 de gener, el 24è desenari en honor a la Mare de Déu de la Candela. En aquest sentit, les Festes Decennals 2021+1 s'han fet esperar més del previst, ja que a causa de la pandèmia s'han hagut d'ajornar un any.
Amb tot, se celebraran en un moment en què la situació epidemiològica no és la més bona, fet que ha condicionat una quinzena d'actes que hauran de comptar amb restriccions d'aforament i de format.
Des de fa dies, les cases, els establiments i els edificis municipals pregonen l'arribada de l'esdeveniment més important de la dècada per a la comarca de l'Alt Camp. S'han tenyit de blau amb els domassos tradicionals i les lluminàries ocupen la via pública tot esperant la seva encesa, prevista per avui al vespre.
L'inici del ritual: la sortida de l'Àliga al balcó
Si una cosa anuncia l'arribada de la festa a Valls és l'Àliga. Per aquest motiu, l'ocellàs, acompanyat extraordinariament pel gegantó Lladrefaves sortiran al punt del migdia als balcons de la Casa de la Vila, acompanyats per la cobla de Ministrers Bufalodre. Seguidament es durà a terme la tronada i el repic general de campanes des de tots els campanars de la ciutat.
A la tarda, el pregó enceta la part més protocol·lària de la programació, enguany a càrrec de Marc Moncunill. Al vespre se celebra l’espectacle inaugural, i s’encenen les extraordinàries lluminàries, tan vinculades amb el sentit originari de l’advocació candelera.

El primer cap de setmana
Demà dissabte surt per primer cop el seguici cerimonial integrat pels diferents balls, elements festius i els grups de sonadors. A la tarda se celebra el trasllat de la Mare de Déu des del cambril on resideix durant els deu anys entre festa i festa, fins a l’altar major de l’església arxiprestal de Sant Joan. És el moment en què comença la novena dedicada a la Mare de Déu de la Candela.
Pel que fa al diumenge dia 30, l'acte central serà la trobada de colles castelleres dels Països Catalans. És l'únic moment en què cada deu anys la gran majoria d’agrupacions comparteixen una actuació i ho fan a la ciutat bressol dels castells.
Recuperació de la vigília de la Candela
Aquestes Decennals 2021+1 retroben, amb força, el ritual de la vigília de la Candela, l’1 de febrer. Per una banda, es durà a terme la sortida del seguici al punt del migdia, amb la tronada ancestral recuperada per a l'ocasió.
A la tarda, l’església de Sant Joan acull l’escenificació completa dels quadres o misteris de la representació de la Moixiganga. També és la nit del ball de gala, amb orquestres internacionals, i de la revetlla.
Diada de la Mare de Déu
La diada de la Mare de Déu, el dia 2 de febrer, s’obrirà amb l’anunci a tota la població de la festivitat amb les matinades amb les gralles i timbals. Durant el matí té lloc la benedicció de les candeles, la celebració de l’ofici religiós, i la diada castellera més matinera del calendari amb la participació de la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Colla Joves Xiquets de Valls.
A la tarda vespre, es duu a terme la professó votiva, en què hi participen tots els entremesos, balls i danses del seguici cerimonial. També les representacions de totes les associacions i entitats vallenques amb el seu corresponent penó o bandera, acompanyant la imatge de la Mare de Déu de la Candela.

El darrer diumenge
El darrer diumenge es realitza la quarta i última sortida al complet del seguici cerimonial, i tot seguit la imatge de la Mare de Déu retorna al cambril, on romandrà durant els següents deu anys.
A la nit té lloc la cloenda de les festes amb el castell de focs piromusical, també clarament vinculat amb la idea de la llum inherent a la celebració en què els focs artificials es disparen al ritme de música.