L'Ajuntament de Vallmoll preveu dur a terme la sisena i darrera fase de rehabilitació de l'impressionant castell durant aquest 2022. De fet, l'última fase realitzada l'any passat, ha permès obrir l'espai al públic, però encara faltaria una sisena etapa per finalitzar el projecte.
Ara es condicionaria el pati d'armes, part del fossat, es suprimiria el dipòsit d'abastiment d'aigua i es construirien nous accessos a la part frontal del castell que dona a la plaça. Aquestes actuacions possibilitaran l'obertura al públic de tots els espais d'aquest edifici, de gran vàlua històrica i patrimonial, catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). Amb unes mides aproximades de 28 metres per 37 metres de planta, és un dels castells més grans i importants del Camp de Tarragona.
Tot i que a finals de la dècada dels anys 90 es va fer una intervenció d’urgència per consolidar estructuralment les torres, ja que existia un risc imminent de col·lapse d’aquella zona del monument i la seva integritat perillava, el projecte de rehabilitació del castell de Vallmoll es va iniciar fa 20 anys i ja s’han executat cinc fases.
En aquest sentit, la cinquena fase va finalitzar el mes de març del passat any i forma part del projecte «Alt Camp: història i patrimoni, les arrels d’una terra», sota el paraigua del Consell Comarcal de l’Alt Camp.

Venut per 10.000 pessetes
El castell de Vallmoll és un edifici documentat al segle XI ubicat estratègicament a la part més alta del municipi. Els orígens de l'edifici es remunten al segle XI, en el moment de la Reconquesta.
El castell i el terme de Vallmoll van ser en un primer moment una possessió dels Castellvell, com molts altres indrets de la rodalia, i d'aquests van passar als Montcada. El primer esment del lloc de Vallmoll és de l'any 1153, en què Guillem IV de Castellvell concedeix el mas de Malgraneda, en el terme de Vallmoll.
Durant els segles XVII, XVIII i XIX, va estar habitat pels comtes de Peralada. A l'inici del segle XIX el castell de Vallmoll era propietat dels Dameto, marquesos de Bellpuig. El 1922 el marquès de la Torre el va vendre a Josep Orga qui, en els anys 40, el va vendre al seu darrer propietari, l'Ajuntament de Vallmoll, pel preu de 10.000 pessetes.
Projecte conjunt
El projecte Alt Camp: història i patrimoni, les arrels d’una terra, que ha estat impulsat de forma conjunta per vuit municipis sota el paraigua ofert pel Consell Comarcal de l’Alt Camp. Es presenta amb la voluntat de recuperar edificis i/o espais del patrimoni històric, arquitectònic i cultural d’aquestes poblacions i, a la vegada, desenvolupar una oferta turística singular que permeti el posicionament turístic de l’Alt Camp.
El projecte, amb un pressupost total 2.154.192,48 d’euros, ha obtingut cofinançament dels fons estructurals de la Unió Europea (FEDER) que permeten finançar projectes que tinguin com a finalitat principal la promoció econòmica mitjançant el turisme i la valorització dels espais naturals i del patrimoni cultural. També del Pla Territorial de Foment del Turisme de la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya. Les dues subvencions obtingudes són de 890.162,18 euros i 400.000 euros, respectivament.