La Fundació Teatre Fortuny i l'Orquestra Camerata XXI treballen, des de fa uns mesos, en l'edició del 2025 del "Cap Infant Sense Fortuny", un projecte que ha anat millorant quantitativament i qualitativament any rere any. La nova proposta pedagògica, educativa i social ja s'ha presentat al professorat de 6è de primària de les escoles de Reus que hi participaran, amb la novetat destacada que els alumnes tindran un paper més protagonista l'any vinent: per primera vegada, a més d'espectadors, seran actors i actrius.
L'espectacle serà una òpera de nova creació que vol fer reflexionar als infants, a les escoles i a les famílies sobre l’ús dels dispositius mòbils. Així, vol posar de manifest els molts avantatges que suposa eliminar l’ús habitual dels mòbils entre la canalla, que s’exposa a perills com el ciberassetjament, i que els pot permetre millorar les seves relacions personals i la socialització.
L'òpera comptarà amb tres veus solistes i l'Orquestra Camerata XXI en format simfònic des del fossat del teatre. Amb llibret de David Puertas i música d'Albert Gumí, es titula “Pantalla i Calla”. Tindrà lloc el dijous 22 de maig de 2025, en dues sessions, a les 10 hores i 11.30 hores.
Participació creixent i espectacles propis
A nivell de xifres, van ser gairebé 1000 els alumnes i 85 mestres, de 22 escoles de Reus, els que van participar en la 4a edició d’enguany, assolint un rècord en comparació als números dels altres anys. Des del vessant qualitatiu, l’edició d’aquest 2024 va ser la primera en què la Fundació va apostar per un espectacle de nova creació, com també ho serà el de 2025, i també va ser la primera en què el material didàctic treballat a les aules sobre l’espectacle va sortir de les mateixes aules, amb la voluntat de posar en valor l’expertesa dels qui dia a dia desenvolupen la seva tasca en contacte directe amb els alumnes.
És per això, que, a més de presentar la nova edició del ‘Cap Infant Sense Fortuny’ 2025 als mestres, s’ha organitzat l'equip de treball amb els docents que s’encarregaran d’elaborar les propostes didàctiques que després es treballaran a les escoles. L'activitat inclou la visita al teatre perquè els escolars puguin conèixer de primera mà com és el Fortuny: llotges, platea i escenari, i en acabat, l'assistència en directe a un esdeveniment musico-teatral que els acosta a les arts escèniques i la música.
També, té un marcat caràcter social i inclusiu perquè s'incorporen tots els infants de la ciutat sense excepció, també aquells que tenen necessitats especials, amb dues escoles d’educació especial que hi participen. L'activitat és gratuïta per a tothom. El projecte 'Cap Infant sense Fortuny' té una mirada social i inclusiva i la Fundació Teatre Fortuny es fa càrrec del finançament íntegre del projecte per a tots els infants que hi assisteixen, la qual cosa no seria possible sense el suport de tots els patrons.