La Tàrraco Arena Plaça (TAP) és un estol multicolor de camises, aquest diumenge 6 d'octubre, amb el tret de sortida a la final del XXIX Concurs de Castells. La disputa se celebra cada dos anys per posar a prova les dotze millors colles del moment segons el rànquing elaborat per la Coordinadora de Colles Castelleres. Les més ben posicionades i favorites a pugnar pel títol d’enguany són els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Joves Xiquets de Valls.
El nivell elevat de les construccions previstes fa preveure que la jornada s’allargarà fins passades les quatre de la tarda. El Concurs de Tarragona és la cita que més expectació mediàtica genera envers el món casteller. Enguany hi ha acreditats més de 400 comunicadors procedents de 15 països.
El matí s'ha iniciat a les 9 hores, amb el so de les gralles i tabals per acompanyar l'entrada de les dotze colles participants a plaça. A tocar de les deu, la plaça ha esclatat en una sonora xiulada quan el president de la Generalitat, Salvador Illa, ha arribat a la tribuna d’autoritats. Illa, acompanyat del president del Parlament, Josep Rull, i de l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha estat rebut amb xiulets de bona part dels castellers que omplen la TAP i crits “d’Independència”.
🔴Així ha estat la xiulada a Illa al Concurs de Castellshttps://t.co/xcSJpGOVO9pic.twitter.com/ezYdXMpEXO
— NacióDigital (@naciodigital) October 6, 2024
L’escridassada ha seguit amb el cant de l’himne dels Segadors, interpretat per l’Aula de Música Popular i Tradicional de Tarragona. Durant l’himne català s’han estès dues estelades que han recorregut la plaça mentre les primeres colles a actuar preparaven les seves pinyes.
Primera ronda amb declaració d'intencions
La jornada ha començat amb una primera ronda conjunta de sis colles, que han completat amb èxit castells de 8: Nens del Vendrell (7de8), Marrecs de Salt (5de8), Xiquets de Reus (5de8), Xiquets de Tarragona (5de8), Colla Castellers de Barcelona (7de8) i Colla de Sants (2de8f). Les enxanetes i acotxadores han sortit amb amplis somriures i les primeres celebracions han arribat a la TAP. Així, els vendrellencs han sigut els primers a coronar i descarregar una estructura en aquesta XXIX edició, amb una sola enxaneta fent les dues aletes.
Han continuat la primera ronda la Colla Jove Xiquets de Tarragona, que aposten per un complicat 2de9fm, que han aconseguit descarregar, malgrat les tremolors, el primer castell de gamma extra de la jornada i que els acostava al somni de fer un castell de 10 aquest diumenge i que, ha confirmat les seves intencions d’aspirar a disputar-se el concurs entre les millors colles. Els de la Colla Joves Xiquets de Valls han començat amb un pilar de 8 amb folre i manilles. S’ha fet silenci a la TAP, que ha esclatat en aplaudiments quan han fet l’aleta i, tot i patir en la descarregada, han aconseguit completar l’arriscada aposta i obrir la classificació molt favorablement, amb 2.210 punts.
Tot seguit, han reprès l’intent els castellers dels Moixiganguers d’Igualada per construir el 3de9f, que van descarregar per primera vegada en la seva història en el Concurs del 2018 i que han aconseguit completar per tercera edició consecutiva.
Els Castellers de Vilafranca han tornat a marcar el camí de les altres colles, ja des de la primera ronda de la final d’aquest Concurs de Castells 2024, en què caldrà jugar-se amb les estructures de deu per poder endur-se la victòria. Els Verds han aconseguit descarregar, per tercera ocasió en aquesta temporada, el 3 de 10 amb folre i manilles. L’han completat amb èxit i han obert, així, la seva actuació enguany amb 3.405 punts, col·locant-se en primera posició amb el primer castell de deu de la jornada i amb la mirada posada en una probable nova victòria. Ivó Jordà, membre de colla, ha afirmat a TAC12: “hem vingut a guanyar el concurs”.
Els Capgrossos de Mataró han sigut els penúltims en aquesta primera ronda de diumenge i han començat el seu concurs amb un 3de9f. Per tancar l’arrencada de la final, la Colla Vella dels Xiquets de Valls ha presentat un 4de9sf, una proposta complicada pels vallencs després de la caiguda en la Diada de Sant Fèlix que va moure tot el món casteller en solidaritat i preocupació per la Mia, l’acotxadora. “Un castell més psicològic que tècnic”, l’ha definit un dels locutors de TAC12, després que la Colla Vella aconseguís assolir-lo entre un esclat d’alegria a plaça.