Aquest diumenge Tarraco Viva enceta la seva edició número 24, recuperant gairebé totalment la normalitat prepandèmica, després de dues edicions limitades per la Covid-19. Així, el festival romà de Tarragona torna a la presencialitat, sense limitacions d'aforament i allargant l'esdeveniment durant tres cap de setmana, entre el 15 i el 29 de maig.
Enguany, el festival romà de Tarragona estarà dedicat el paper de l'arqueologia en el segle XXI, recordant els grans descobriments de l'arqueologia que aquest 2022 celebren commemoracions, com els 100 anys del descobriment de la tomba de Tutankamon, els 100 del descobriment de les tombes reials d'Ur o els 200 anys del desxiframent dels jeroglífics de la Pedra Rosetta.
Un matí inaugural per estrenar Tarraco Viva
L'acte inaugural tindrà lloc aquest diumenge, a les 11 hores, als peus de la Torre Minerva, on els assistents podran veure un tastet de les activitats que es faran durant el festival, alhora que podran reflexionar sobre la temàtica d'enguany. No serà, però l'únic acte, ja que serà un matí inaugural, amb activitats, com monòlegs i xerrades, a les Muralles, a la Casa Canals i a l'Antic Ajuntament.
[tweet]1524701035662614530[/tweet]
A partir d'aquí, arrencaran dues setmanes plenes d'activitat en les quals Tarragona i el territori —amb actes a Reus, Altafulla, Cambrils o Vila-rodona— faran un viatge al passat amb un programa farcit amb gairebé 300 actes. Així, els amants de la història podran gaudir de visites guiades, monòlegs, audiovisuals, recreacions històriques, xerrades, tallers o presentacions de llibres.
El programa d'activitats de la 24a edició de Tarraco Viva, que porta el títol de 'Grans descobertes de l'antiguitat. Arqueologia i història per al segle XXI', es pot consultar, en format graella, clicant en el següent enllaç.
«Mirar al passat serveix d'alguna cosa en aquest moment convuls?»
El director de Tarraco Viva, Magí Seritjol, ha explicat que enguany, el festival, es vol preguntar «si mirar al passat serveix d'alguna cosa. Si en aquest moment convuls, les disciplines humanístiques ens poden aportar llum». En aquest sentit, Seritjol ha assenyalat que «utilitzem les fites arqueològiques per donar resposta al paper del coneixement de la història en la nostra vida».

L'arqueologia serà el fil conductor de la 24a edició de Tarraco Viva, destacant també el paper rellevant de Tarragona en aquest àmbit. En aquest sentit, cal recordar que fa 99 anys van començar les excavacions a la Necròpolis, mentre que als anys 30 del segle passat va iniciar-se la recuperació del Fòrum de la Colònia.
Magí Seritjol vol reivindicar el paper de la capital tarragonina en l'arqueologia i ha recordat que el festival vol fer reflexionar el públic.
«La cultura sense trobades presencials és una cultura descafeïnada»
El director de Tarraco Viva s'ha mostrat content perquè «no hi ha restriccions, no hi ha límit d'aforaments i no hi ha mascaretes», alhora que ha celebrat que «ens podrem retrobar per gaudir del patrimoni històric de la nostra ciutat». En aquest sentit, s'ha felicitat de la recuperació, assenyalant que «la cultura sense trobades presencials és una cultura descafeïnada».
Sobre aquesta qüestió, ha manifestat que «l'àmbit digital està molt bé i ha vingut per quedar-se, però sense trobar-nos i veure'ns, no és el mateix». L'increment d'activitat i l'ampliació dels dies beneficia els grups de reconstrucció locals, però també suposa la tornada de grups de fora, com Ludi Scaenici, que portarà una proposta sobre la música en època de Tutankamon.
Aposta per l'àmbit educatiu
El programa escolar de l'edició d'enguany és molt potent i comptarà amb la presència de centres de la ciutat i del territori, però també de fora, fins i tot del sud de França. En aquest sentit, hi haurà activitats al Camp de Mart, es manté el Camp d'aprenentatge en format virtual, així com els tallers escolars dels Ludi Constantinenses.
Una de les apostes en aquest àmbit és el 'Convivium', organitzat pels alumnes de l'Institut Vidal i Barraquer. Aquesta activitat ajuda a implicar els alumnes en l'aprenentatge de la història, a través de valors com l'educació transversal, el treball en grup, la recerca d'informació, la confecció de guions o el parlar en públic.