Arriba a Tarragona la Nao Trinidad, la rèplica del vaixell que va liderar la primera volta al món

El vaixell, que va ser comandat per Fernando de Magallanes i Juan Sebastián Elcano, es pot visitar al Port de Tarragona fins al 2 de febrer

La Nao Trinidad està atracada a la Mariana Tarraco del Port de Tarragona.
La Nao Trinidad està atracada a la Mariana Tarraco del Port de Tarragona. | Antonio Ramos
23 de gener de 2025, 13:11
Actualitzat: 13:11h

La Marina Tarraco del Port de Tarragona acull fins al 2 de febrer la rèplica de la Nao Trinidad, la nau capitana de l'expedició que va protagonitzar la primera volta al món de la història de la navegació, entre 1519 i 1522. Capitanejada per Fernando de Magallanes i Juan Sebastián Elcano, la nau va liderar una flota de cinc vaixells, dels quals només va tornar la Nao Victoria. La Nao Trinidad va patir una greu avaria i va quedar per sempre a les Illes Moluques. En aquest sentit, l'escala a Tarragona és a la primera que fa en un port estatal, ja que els darrers tres anys ha navegat pels Estats Units, visitant ports tan emblemàtics com Miami, Nova York o Puerto Rico.

Durant la seva estada al Port de Tarragona, el públic podrà pujar a bord, recórrer les seves cobertes, conèixer els seus secrets, la seva navegació i la sorprenent aventura que uns intrèpids mariners van protagonitzar fa poc més de 500 anys. Els visitants també podran saber més sobre la seva història, els seus protagonistes i la duresa de les condicions de vida de la seva tripulació. En aquest sentit, la bodega del vaixell està habilitada com a petit museu, en el qual els visitants podran conèixer tots els detalls de la Nao Trinidad i el seu viatge.

L'horari de visita és de 10 a 18 hores fins al 2 de febrer i les entrades tenen un preu de 3 euros pels nens de 5 a 10 anys i de 6 euros pels adults. Des de la Fundació Nao Victoria es recomana reservar els tiquets prèviament a través del següent enllaç. En aquest sentit, també es poden programar visites guiades per a grups escolars o d'associacions.

Una tripulació de 17 persones

La Nao Trinidad és una rèplica a mida real del vaixell que va sortir de Sevilla l'any 1519. El vaixell pesa 200 tones, fa 29 metres d'eslora i 8 metres de mànega, amb quatre pals, cinc veles i cinc cobertes. Es va construir a Punta Umbría (Huelva) amb fusta d'iroko i pi i es va botar el març de l'any 2018. La tripulació està formada per 17 persones, que inclouen professionals de la navegació —com el capità, els oficials o el cap de màquines— i també per voluntaris. Un d'aquests voluntaris és el Dani Ortega, de Canet de Mar, que va pujar a la Nao Trinidad ara fa un mes.

Aquest jove català ha comentat que "des de ben petit que soc aficionat als vaixells, però mai he estudiat res relacionat amb la nàutica. Vaig quedar-me sense feina i vaig veure que buscaven voluntaris, que no necessitava cap experiència, i vaig decidir embarcar-me". Ha reconegut que "el més complicat que he trobat és que hi ha feines que requereixen molta força, però he fet també tasques de neteja o fent el menjar". En aquest sentit, ha assegurat que "la millor part és la navegació, estar a la coberta, veient el mar, sentintn el balanceig del vaixell, és brutal".

Desirée González, encarregada de logística de la Nao Trinidad, ha explicat que "som un museu flotant, que estem oberts al públic i que intentem explicar la història d'aquest vaixell, per on va navegar i qui el comandava". Sobre la vida a bord, González ha assenyalat que "mentre estem a port obrim les portes al públic i vetllem perquè el museu estigui a punt per a les visites, però també ens hem d'encarregar de la part que no es veu, com fer el dinar o netejar, perquè nosaltres vivim aquí". Quan el vaixell navega, "fem guàrdies, maniobres de vela i tot el que suposa la navegació d'una nau d'aquestes característiques".