La biblioteca Xavier Amorós de Reus acull un homenatge al crític literari Joan Ferraté

El pròxim dijous 26 de setembre es projectarà el documental «Dol no hi ha més enllà ni desig entremig», d’Esteve Subirah

  • Ferraté va néixer a finals del 1924 a Reus | Centre de Lectura de Reus -
Publicat el 23 de setembre de 2024 a les 16:37
Actualitzat el 23 de setembre de 2024 a les 16:39

El 25 de novembre de 1924 naixia el reusenc Joan Ferraté i Soler, germà del poeta Gabriel Ferrater i cosí de l’enginyer Gabriel Ferraté i Pasqual. Amb l’objectiu de celebrar el centenari del seu naixement, les Biblioteques Municipals de Reus han ideat un petit cicle d’homenatge, en paral·lel amb els de Sant Cugat i la Universitat de Girona, dipositària de la seva biblioteca personal.

El pròxim dijous 26 de setembre, a les 18 hores, a la Sala Annexa de la Biblioteca Central Xavier Amorós, es projectarà el documental «Dol no hi ha més enllà ni desig entremig», d’Esteve Subirah i distribuïda per FromZero Cinema. Es tracta d’una investigació sobre la fisicitat en forma de vídeo-documental. 

La gestió de la biblioteca personal d’en Joan Ferraté, a càrrec de la seva filla Amalia, serveix per examinar la importància de la memòria feta volum. Conjuntament amb la mirada de Subirah i el testimoni de l’Amalia, una sèrie de personatges ajuden a construir aquest assaig visual, entre ells, Jordi Cornudella que descriu els fets controvertits d’aquesta història. 

Cornudella i Enric Sullà, que van tenir ocasió de conèixer-lo i tractar-lo de ben a prop, faran un diàleg al voltant de la seva figura. Tancarà l’acte una breu lectura de textos de Joan Ferraté, a càrrec de Carme Simó.

Exposició literària i personal

A més, des del passat 16 de setembre ja es pot visitar a la Sala Central una exposició bibliogràfica sobre la seva figura, que estarà disponible fins al 30 de setembre, al vestíbul de la mateixa biblioteca. Aquesta exposició està formada per tres vitrines: A la primera, s’inclouen diaris personals dels anys 40 i 60 i obres dedicades per altres poetes a Joan Ferraté, com ara un llibre de poemes de Xavier Amorós i Joan Vinyoli.

També, un parell de dietaris de l’autor reusenc i una carta de Xavier Amorós que li envia a Joan Ferraté el 1999. Tot aquest material procedeix del Fons Joan Ferraté de la Universitat de Girona, que els ha cedit temporalment en ocasió del centenari i que apareixen referenciats al documental i en un article recent de Jordi Amat.

exposicio joan ferrate biblioteca xavier amoros reus nacio
L'exposició es podrà visitar fins al pròxim 30 de setembre a la sala central. Foto: Ajuntament de Reus

A la segona vitrina, hi ha un conjunt d’obres literàries que pertanyien a Joan Ferraté i que les va intercanviar amb Xavier Amorós. A la portada de cada llibre hi ha la seva signatura autògrafa mostra de l’amistat que hi havia entre els dos autors. Aquests llibres procedeixen de la biblioteca personal de Xavier Amorós, dipositada a la Biblioteca Central des del 2019.

I finalment, a la tercera vitrina, hi ha una mostra d’obres de Joan Ferraté que formen part del Fons Local de les Biblioteques Municipals de Reus. Tota la bibliografia existent als fons de les Biblioteques Municipals i a la Biblioteca del Centre de Lectura està recollida en un document conjunt, del qual cal destacar la introducció feta per Ramon Gomis.