La ciutat de Reus estrena una nova proposta cultural que durà alguns dels grups de música indie i pop més reconeguts el pròxim mes de setembre. Es tracta de la primera edició del Reus Music Festival, que tindrà lloc del dia 6 al 8, al Parc de la Festa, i que comptarà amb Oques Grasses, Shinova i La Casa Azul com a caps de cartell.
El festival neix amb la voluntat d'oferir a la ciutadania una àmplia oferta musical, en col·laboració entre l'Ajuntament de Reus, la Diputació de Tarragona i La Moderna, la promotora que ha unit el segell Blanco y Negro i el Magnífic Fest de Lleida per aquesta nova iniciativa. Segons ha detallat l'alcaldessa, Sandra Guaita, s'ha signat un conveni a dos anys vista, amb la possibilitat de prorrogar-se dos més de forma individual -un per un-, i esperen que "sigui una història d'èxit".
En aquest primer cap de setmana de setembre, el recinte comptarà amb un escenari principal, on actuaran Siloé, Shinova i La Casa Azul (6 set); i Boye, Elena García i Oques Grasses (7 set); i el diumenge 8, hi haurà una sessió de Paripé Tardeo. A més, al Parc de la Festa, s'instal·larà un segon escenari amb artistes locals, majoritàriament dones de la província de Tarragona que cantaran en català; i s'habilitarà un espai villageamb gastronomia local i un mercat d'artesania.
Les entrades per al Reus Music Festival 2024 ja es troben disponibles a la tiquetera Proticketing i es posaran pròximament a la venda al web www.reusmusicfestival.com. També es poden adquirir abonaments per als concerts dels dos primers dies a un preu de 60 euros. El recinte obrirà de 20 a 2 hores el divendres i dissabte i de 12 a 23 hores el diumenge.
Reus: implicació local i referent cultural
Encara amb ressaca per la Festa Major de Sant Pere, Guaita ha reivindicat que "som inquiets i no ens aturem" i ha assegurat que, aviat, començaran a preparar les Festes de Misericòrdia. Així mateix, ha agraït la ciutadania, les entitats festives, l'equip de Reus Cultura i el personal de Protecció Civil, Guàrdia Urbana i Brigades per haver fet possible el desenvolupament de tots els actes.
"Volem continuar sent referents en cultura, no tan sols en l'aspecte musical, també amb la vinculació de ciutat", ha afegit en relació amb l'espai gastronòmic. En les pròximes setmanes, es reuniran amb els diferents agents locals de restauració, hostaleria i el sector comercial perquè puguin implicar-se al màxim en el festival de música.
Per la seva banda, el regidor de Cultura i Política Lingüística, Daniel Recasens, ha exposat que "no volien un festival que fos una pura franquícia, que pogués ser aquí i a qualsevol lloc, sinó un pensat per a Reus, que fos heterogeni i que revisités diferents estils musicals". Ha assenyalat, també, que com a ciutat gran i capital de comarca "necessitava tenir un gran moment de música en viu" que, alhora, preparà per a la programació de Misericòrdia.
Música indie, consolidada i emergent, en la 1a edició
El cartell del Reus Music Festival inclou artistes i grups consolidats, així com altres revelació i una aproximació al talent local, que s'han programat -tots ells- a contrarrellotge per engegar la millor primera edició possible en poc temps. Carles Giliberts, codirector del festival, ha explicat que han escollit Reus "perquè penses que, dins la farcida oferta estival de festivals, n'hi ha pocs que no estiguin de cara al mar i aquesta és una ciutat d'interior amb una població espectacular que es bolca amb la cultura".
Amb la continuïtat en l'horitzó, Giliberts evidencia que la gran aposta del programa és el concert de Oques Grasses (dissabte 7), "el millor grup en català del moment, que ha bloquejat només vuit concerts enguany a Catalunya i la seva única cita a la provincia de Tarragona serà aquesta". Sergi Solís, codirector del RMF, ha recalcat, dins el perfil indie del dia 6, el fet d'haver encaixat una actuació esperada a la ciutat de La Casa Azul; a Shinova, que estan consolidant la seva gira i el seu últim treball; i a Siloé, com a artistes revelació de l'any, presents en tots els festivals arreu d'Espanya.
Encara s'estan acabant de seleccionar les artistes, com Andrea Grau, que actuaran en l'escenari de talent local. La proposta del dia 8 serà un 'tardeo' a càrrec de Paripé, que va començar com una festa per a 500 persones a Castelldefels i va tenir tanta demanda que va continuar creixent a Barcelona i, ja actualment, a sales de tota la Península i Balears amb aforaments de 2.000 espectadors.
El pressupost total del RMF compta amb un finançament a parts iguals de l'Ajuntament de Reus i el Pla Impuls de la Diputació (30.000 euros cada institució) i el percentatge restant l'ha aportat la promotora. El Parc de la Festa permet un aforament considerable, de fins a 10.000 persones, per donar resposta a una gran convocatòria de públic.
Mostra Stellart d'artistes emergents
D'altra banda, la primera edició del Reus Music Festival també proposa una Mostra Stellart, que els seus organitzadors ja han experimentat en altres ocasions en el Festival Magnífic de Lleida. Se celebrarà el dijous 5 de setembre i comptarà amb l'actuació de sis bandes emergents.
Aquesta proposta s'organitza conjuntament amb La Casa de la Música de Reus, els membres de la qual formaran part del jurat que seleccionarà tres de les sis actuacions. Les altres tres les triarà el públic a través de les votacions a les xarxes socials del RMF 2024.
En les pròximes setmanes, es farà una crida prèvia d'artistes perquè puguin inscriure's. Elgrup guanyador de la Mostra Stellart reusenca aconseguirà una actuació apagada en la segona edició del festival, pel 2025, i una beca d'acompanyament per part de la Casa de la Música.