La Catedral de Tarragona ha estrenat aquest dijous 24 de juliol un espectacle audiovisual basat en un mapping que reivindica els elements més destacats del temple. Es tracta de El Camí de la Llum, durant el qual els espectadors recorren la nau central des de l'entrada, presidida per la gran rosassa, fins al retaule, passant per l'orgue. Les projeccions lumíniques s'acompanyen amb música de Hans Zimmer i J.S. Bach. La visita al temple acaba amb un passeig nocturn pel claustre, que s'ha il·luminat especialment per a l'ocasió, amb l'acompanyament musical de les suites de Georg Friedrich Händel i una copa de cava.
L'objectiu que persegueix aquesta visita immersiva a la Catedral de Tarragona és que els assistents connectin amb la bellesa, l'espiritualitat i la història d'un temple de 2.200 anys. Fins al 7 de setembre, de dijous a diumenge, hi haurà quatre passis diaris, a partir de les nou del vespre. Les entrades, que tenen un preu general de 19 euros i de 10 euros pels nens i nenes de 7 a 12 anys, es poden adquirir a través d'aquest enllaç.
L'estrena de l'espectacle audiovisual de la Catedral, que s'ha fet aquest dijous al vespre, ha reunit representants de la vida política, social i cultural de la ciutat de Tarragona. Entre els que no s'han volgut perdre l'acte hi havia l'arquebisbe Joan Planellas; diversos regidors de l'Ajuntament de Tarragona —com Montse Adan, Nacho García Latorre, Maria Mercè Martorell, Pep Manresa o Toni Carmona—; el rector de la URV, Joan Pallarès; el periodista Xavier Grasset o Josep Lluís Carod-Rovira, entre molts altres.
"La Catedral de Tarragona és el temple de la llum"
"La llum és la protagonista perquè la Catedral de Tarragona és el temple de la llum", ha indicat Eudald Tomasa, director de Grup Transversal, empresa que gestiona turísticament el monument i que s'ha encarregat de desenvolupar l'espectacle. Tomasa ha destacat que buscaven que la proposta "tingués sentit" i que "toqui l'ànima de les persones, que arribi a emocionar".
El director del Museu Diocesà de Tarragona, Andreu Muñoz, ha estat l'encarregat d'elaborar el relat del videomapatge, que s'ha dividit en tres parts: la rosassa, l'orgue renaixentista i el retaule. "La rosassa representa el Gènesi, amb tota una sèrie de figuracions, és el món creat per Déu", ha descrit. En les imatges projectades es pot desxifrar la creació de l'univers o l'aparició d'Adam i Eva.
Seguidament, els espectadors es desplacen fins davant de l'orgue, on La passió segons Sant Mateu de Bach acompanya les imatges. "Aristòtil deia que la música era la matemàtica de l'univers, i la concebem com una realitat que ens enlaira cap a l'espiritual i la transcendència, com deia Sant Agustí", ha afegit Muñoz.
Finalment, l'atenció se centra en el retaule de Santa Tecla, amb les imatges de la patrona de la ciutat, Sant Pau, Sant Oleguer, Sant Fructuós i, al centre, la Verge Maria. "És tota una expressió de la professió de la fe de l'Església; és com recitar el credo en un llenguatge artístic que, a través dels seus pinacles, condueix l'ànima pel camí de la il·luminació fins a la volta de l'absis, que en definitiva, és el que en diem el cel", ha finalitzat.