Més d'un centenar de persones -usuàries del Centre Social El Roser, del Centre Sociosanitari Ciutat de Reus, de l'Associació d'Alzheimer i altres trastorns neurocognitius. Institut Lerín Neurocognitive, de la Residència i Centre de Dia Ítaca Reus i de la Fundació Pas a Pas- s'han trobat, aquest dijous 31 d'octubre al matí, al Teatre Bartrina en una sessió conjunta de musicoteràpia amb la Camerata XXI.
És la culminació d'un treball previ individual dels músics de la Camerata XXI amb el Servei Residencial d'Estada Limitada (SEREL) del Centre Social i cadascuna de les entitats socials que treballen a Reus i que han participat en el Projecte de Creació Comunitària 2024 anomenat «Sent la Camerata XXI» que s’ofereix a través del programa Apropa Cultura.
Segons l'Associació Catalana de Musicoteràpia (ACMT), la musicoteràpia és l'aplicació científica de l'art de la música i la dansa amb finalitat terapèutica i preventiva amb l'objectiu d'ajudar a incrementar i restablir la salut mental i física de l'ésser humà, mitjançant l'acció professional del musicoterapeuta.
«Sent la Camerata XXI»
La Fundació Camerata XXI aposta per un model cultural més enllà dels teatres i les seves programacions estables. Per això, l'any 2022 van iniciar a Reus el projecte «Sent la Camerata XXI» per apropar la música a diverses entitats i equipaments de l'àmbit social i de la salut mitjançant activitats interactives i participatives de petit format. Des de l'any passat, s'inclou en el programa Apropa Cultura.
D’aquesta manera, s’ha ampliat l'àmbit territorial de les propostes i s’ha enriquit el procés creatiu del disseny d'activitats mitjançant la col·laboració amb les entitats. La proposta actual consisteix a dissenyar, conjuntament amb cada entitat, diverses sessions de tallers de creació al voltant de la música. A partir dels recursos que ofereix la musicoteràpia, els músics de Camerata XXI i el banc de 106 instruments de la seva fundació, fa una activitat participativa i de creació a mida dels diferents perfils d'usuaris/àries en cada cas.
És un projecte bianual i contempla jornades de culminació en un dels teatres de referència a la demarcació per tal de compartir, posar en comú i fer una petita mostra entre les diferents entitats participants. S'estructura de la manera següent:
- Dues o tres sessions prèvies amb la coordinació de Camerata XXI, els musicoterapeutes de referència i l'equip tècnic de l'entitat interessada. Aquí s'identifiquen necessitats, perfils d'usuaris/àries, marc de treball, disseny de les activitats, objectius i calendari.
- Dues o tres jornades de tallers, distribuïts en funció de les necessitats i disponibilitat. Cada jornada inclou diverses sessions amb diferents grups segons els perfils.
- Jornada de culminació en el teatre de referència de la localitat. Totes les entitats de la zona pugen a l'escenari per explicar-se i escoltar les experiències viscudes durant les sessions de treball i compartir una mostra de la feina feta. Aquesta activitat és tancada al públic i només s’adreça a les entitats participants.
- Valoració i conclusions amb la coordinació de Camerata XXI per tal d'extreure conclusions i planificar la continuació del projecte.
Apropa Cultura
Totes les entitats socials que treballen amb persones en situació de vulnerabilitat a la ciutat de Reus es poden adherir a Apropa Cultura i gaudir de descomptes en les activitats que ofereixen tots els equipaments adherits a aquest programa. L'any 2012 l'Ajuntament de Reus es va sumar al programa Apropa Cultura, a través de l'Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials i la Regidoria de Cultura i Política Lingüística.
Des de llavors, l'objectiu dels dos equipaments culturals destacats de la ciutat que en formen part, els teatres Bartrina i Fortuny, és mantenir el compromís amb aquest programa inclusiu d'àmbit nacional, per tal de poder continuar facilitant l'accés a la seva programació a les persones en situació de vulnerabilitat.
Cada temporada, Apropa Cultura centra els esforços a donar visibilitat a un conjunt de persones en situació de vulnerabilitat. Durant dos anys consecutius, des de l'octubre de 2022 fins a l'octubre de 2024, s'apropa a les persones en situació de sense llar. Per això, a Reus, el Centre Social El Roser s'ha adherit a aquest programa.