Roda de Berà tanca la 16a edició del FIC-CAT reivindicant la potència i varietat del cinema en català

La productora Isona Passola recull el premi Montserrat Carulla per la seva trajectòria a la indústria cinematogràfica

El FIC-CAT ha tancat la setzena edició a Roda de Berà amb un increment en la qualitat dels films projectats.
El FIC-CAT ha tancat la setzena edició a Roda de Berà amb un increment en la qualitat dels films projectats. | TarragonaDigital
10 de juny del 2024
Actualitzat a les 9:59h

El Festival Internacional de Cinema en Català, el FIC-CAT, ha acomiadat aquest dissabte 8 de juny la setzena edició reivindicant la potència i varietat de la indústria audiovisual catalana. Una proclama que ha apadrinat també la guanyadora del premi Montserrat Carulla, la productora Isona Passola. "Us puc dir que podeu anar tranquil·lament fent cinema en català pel món que sereu molt aplaudits", ha expressat rotundament en un discurs on ha defensat l'ús del català per fer pel·lícules. Per la seva part, l'organització ha posat èmfasi en l'increment de qualitat en la seixantena de curtmetratges, llargmetratges i videoclips projectats durant una setmana a Roda de Berà i que enguany han girat al voltant de l'eix temàtic del cinema i la literatura.

El Teatre Casino Municipal de Roda de Berà ha tornat a ser el punt de trobada per a cinèfils i professionals del món audiovisual català. És en aquest punt on s'han fet entrega dels guardons de la setzena edició del FIC-CAT, en una gala presentada per Pau Escribano i Ann Perelló on s'ha posat èmfasi en la varietat i la potència del cinema català. Entre el palmarès, destaquen 'L'Aliat' de Guillem Marí com a millor curtmetratge, 'Casa en flames' de Dani de la Orden com a premi del públic presencial, 'Sau: la memòria submergida' d'Ot Burganya ha recollit el guardó a millor documental i 'Com està el pati' (Oques Grasses) de Pere Sala s'ha emportat el premi a millor videoclip.

'La Sardana', de l'escola de Maspujols, ha estat doblement distingit amb el premi a la millor producció d'un centre educatiu de primària i alhora, el premi del públic en línia. El millor llargmetratge ha estat per a 'Escanyapobres', d'Ibai Abad, mentre que la millor producció de les comarques tarragonines ha recaigut en 'Castelleres, tossudament alçades' de Maria Roig.

Defensa rotunda del bon cinema en català

D'altra banda, la productora Isona Passola ha pujat a l'escenari per recollir el premi Montserrat Carulla per la seva extensa trajectòria cinematogràfica i la defensa de fer cinema de qualitat en català. En un discurs contundent, Passola ha defensat que la llengua no és un element que tanqui portes i ho ha remarcat amb l'experiència pròpia. "El públic, quan es fan bones pel·lícules en català, hi va. Jo ho he viscut en la meva pròpia pell, feu bones pel·lícules en català, és un valor afegit, no una mancança", ha expressat a l'ACN. En aquest context, ha insistit en la necessitat que les administracions treballin per promoure les produccions audiovisuals en català.

Bones sensacions en l'última jornada del festival

L'organització del FIC-CAT s'acomiada així de la setzena edició del festival, després d'una setmana que ha inclòs la projecció d'una seixantena d'obres que han girat al voltant de la literatura i el cinema i la majoria de les quals han estat estrenes. Els codirectors del festival, Cris Gambín i Toni Pinel, han fet un balanç positiu del certamen, on es calcula que s'ha assolit una xifra similar d'assistents a l'any passat, quan van participar unes 8.000 persones aproximadament.

Tant Gambín com Pinel han coincidit a assegurar que enguany la qualitat de les obres s'ha incrementat respecte anteriors edicions i en aquest sentit, han celebrat l'estat de salut del cinema en català, al qual han augurat que en pocs anys compti amb una indústria catalana enfortida.

Arxivat a