Més de 700 anys d'història: el Corpus de Valls es reivindica com «el més antic del Camp de Tarragona»

La capital de l'Alt Camp celebra, aquest cap de setmana, les festes del Corpus amb diferents actes religiosos i folklòrics

Imatge de la professó del Corpus de Valls
Imatge de la professó del Corpus de Valls | Ajuntament de Valls
29 de maig del 2024
Actualitzat a les 11:12h

Valls viurà una nova festa del Corpus Christi, amb més de set-cents anys d’història a la ciutat. La celebració d’enguany tindrà lloc el cap de setmana de l’1 i 2 de juny. L’acte central serà la professó del diumenge al vespre, que resseguirà els carrers de Valls des de l’església de Sant Joan i el Santuari del Lledó. Comptarà amb la participació d’una vintena d’entitats, confraries, germandats i associacions, que desfilaran amb les respectives banderes i penons.

Un dels moments més esperat del Corpus d’aquest any serà la presentació de la nova imatge del Gegant de la Porra i la Geganta, els gegants grossos de Valls, en la vigília de la festa. L’acte es durà a terme el dissabte 1 de juny, a dos quarts de set de la tarda, a la plaça del Blat. L’estrena comptarà amb l’acompanyament musical del grup de grallers vallenc Els Blu’s i amb la presència del Lladrefaves i la Gegantona. Tot seguit, els gegants lluiran la seva nova indumentària per primera vegada pels carrers de Valls en el tomb de la vigília de Corpus, acompanyats dels nans, seguint el recorregut de costum.

Diada del Corpus

L’endemà diumenge, diada del Corpus, durant tot el matí es confeccionaran les típiques catifes florals al llarg del recorregut de la professó, confeccionades per diverses entitats vallenques. A les sis de la tarda, a l’església de Sant Joan, hi haurà la celebració solemne de l’Eucaristia en honor a la solemnitat del Corpus Christi. En acabar, al voltant de les set de la tarda, sortirà la professó de Corpus fins al Santuari del Lledó.

Com és de consuetud, els Nans i els Gegants encapçalaran la marxa, seguits de les banderes de les entitats, que seran una vintena, els nens i nenes de la primera comunió, i l’Àliga de la Ciutat, que precedeix la Custòdia del Santíssim Sagrament sota el tàlem. Al pas de la professó per l’església de Sant Antoni, els campaners de Valls faran el toc manual de campanes i la pluja de pètals. Al Pati, hi haurà la pregària i la benedicció, i l’Àliga oferirà el seu ball en honor a l’Eucaristia. Finalment, en acabar la professó al Lledó, els Nans i els Gegants oferiran les seves balladetes per cloure la celebració.

Enguany, la professó estrena recorregut, amb sortida de l’església de Sant Joan, seguint la plaça del Blat, carrer de la Cort, Peixateria, Sant Antoni, Nou, Santa Anna, plaça dels Alls, carrer González Alba, el Pati, Jaume Huguet, Font de la Manxa, passeig dels Caputxins i Santuari del Lledó.

Des de temps immemorials, per a major lluïment de la festa del Corpus, molts veïns per pròpia iniciativa tenien el costum d'ornamentar balcons i finestres amb elements florals, domassos o simplement amb el més nou, presentable o luxós dels cobrellits de cada casa com a símbol de festa i de respecte envers la comitiva que desfila. Així, es demana als veïns dels carrers per on passa la professió que s’animin a engalanar finestres i balcons amb els tradicionals cobrellits i domassos.

Arxivat a