REPORTATGE

La Cucafera petita de Reus escalfa motors per celebrar la gran festa del seu 10è aniversari

L'AFA de l'escola Els Ganxets estrenarà una nova música per a l'element festiu en la cercavila del pròxim 15 de juny, que faran amb motiu de la celebració de la seva primera dècada

És un dels elements més estimats del bestiari festiu reusenc, sobretot, pels més petits
És un dels elements més estimats del bestiari festiu reusenc, sobretot, pels més petits | Cedida
12 de juny del 2024

La Cucafera petita de Reus va néixer l'any 2014, com un projecte pioner impulsat per l'Associació de Famílies d'Alumnes (AFA) de l'escola Els Ganxets. Per primera vegada a la ciutat, una comunitat educativa i l'escola s'unien per crear un element de la Festa Major. Uns ulls grocs, una boca que s'obre i es tanca i una gran "closca" amb puntes òssies completen l'aparença de la bèstia, obra de Manel Llauradó, esculpida en resina i fibra de vidre, amb 155 cm d'alçada i 60 kg de pes.

Diversos premis i reconeixements avalen l'aposta cultural i educativa que van fer Els Ganxets fa una dècada. Ingrid Camplà, directora del centre educatiu, celebra que "la Cucafera sigui un element tan estimat pels nens i nenes de la ciutat i que continuï agradant tant després d'aquests deu anys, quan al principi pensaven que era una idea molt boja"; així com el fet d'haver incentivat altres escoles a fer un pas endavant amb el seu propi element.

Aquest 2024 és un any especial per a tots els alumnes de l'escola reusenca, ubicada al passeig del Nord, perquè la seva estimada Cucafera arriba als 10 anys de vida. Immersos en diferents iniciatives i els preparatius de Sant Pere, una de les novetats més destacades de la celebració serà l'estrena d'una nova música de marxa, a càrrec de Daniel Carbonell. L'entitat sumarà una nova melodia, a la cançó que ja els acompanya en les ballades, per amenitzar la cercavila per la ciutat.

cucafera seguici petit sant pere reus laia solanellas 2023 nacio
Els més petits de casa tindran més oportunitats que mai per gaudir de la Cucafera aquest Sant Pere. Foto: Laia Solanellas

Assajos, trobades... arriba la festa!

"Tenim el mes de juny bastant ple i serà intens, però quan fas les coses i veus que tenen bona rebuda, tot esforç és un orgull i una gran satisfacció", expressa la portaveu de l'AFA. Els alumnes de 5è i 6è de primària, els portadors de la Cucafera, ja van començar a assajar després de Setmana Santa per preparar la Festa Major.

Enguany, però, aquests assajos setmanals -sempre fora de l'horari lectiu, com si fos una extraescolar més- persegueixen una meta més gran. "Amb moltíssima feina, són hores que posem amb molta il·lusió per poder fer-ho realitat", assenyala Camplà, pocs dies abans de la gran festa dels 10 anys.

A més, el passat dijous 6 de juny, el pati de l'escola Els Ganxets va acollir la II Trobada d'elements festius de la Xarxa d'Escoles Públiques de Reus (XEPR). Una desena de centres i més de 400 alumnes van gaudir de la música i les ballades, en aquest punt de trobada anual entre cultura i educació, que va reunir, entre altres, el Drac Fènix de Prat de la Riba, la Gegantona Isabel Besora, la Geganta Montsant i el drac de l'Alberich i Casas.

portadors cucafera reus nacio
El vermell i el taronja són els colors que caracteritzen la vestimenta dels infants portadors. Foto: Instagram / @cucaferapetitadereus

La celebració del 10è aniversari serà un esdeveniment "Cucafera & friends". El pròxim dissabte 15 de juny, a partir de les 17.30 hores, la Cucafera liderarà una cercavila des de la plaça de Prim i pels carrers del centre, conjuntament amb altres elements reusencs i alguns convidats: la Cucafera petita de Tarragona, el Basilisc petit de Valls i el Lleó petit, el Basilisc petit, la Mulassa petita, l’Àliga petita, la Somera i el SuperaDrac de Reus. Tot el bestiari estarà plantat a la plaça prèviament i, després, acollirà també les ballades finals. A la nit, hi haurà un sopar amb les diferents colles a la Palma.

Sant Pere 2024: quan surt la Cucafera?

Més enllà del dia 15 de juny, el programa de la Festa Major de Sant Pere d'enguany tindrà més presència de la Cucafera que altres anys. D'una banda, l'edició del llibre La Cucafera, un dia bestial!, que van estrenar per Sant Jordi, donarà peu a dues sessions de contacontes, a càrrec de la mateixa AFA de l'escola.

Es faran a les 17.30 hores, el dimecres 19 de juny, a la plaça d'Àngels Ollé -amb ballades incloses-, i dijous 20 de juny, a la Biblioteca Pere Anguera. Ambdós dies hi haurà signatura de llibres i es podrà comprar el conte. Per adquirir-lo, també podeu contactar amb l'associació a través d'Instagram (@afaelsganxets / @cucaferapetitadereus) o físicament al centre educatiu. "Aviat, es podrà trobar a les llibreries de Reus", assegura Camplà.

conte cucafera reus 10 anys nacio
Els primers i més crítics lectors del conte van ser els mateixos alumnes de l'escola Els Ganxets. Foto: Instagram / @cucaferapetitadereus

D'altra banda, els nens i nenes dels Ganxets ja es preparen per lluir-se en la cercavila del Seguici Petit, en el marc de la Festa Major Petita del dijous 27 de juny. Acompanyats pels músics de l'Aula de Sons, sortiran de la plaça del Mercadal el Ball de Diables Infantil, el Drac petit, la Cucafera, el Basilisc petit, el Lleó petit, els nanos petits, la Mulassa petita, els Vitxets, Moros i Indis petits, el Ball de Marcos Vicente, el Ball de Pastorets petit, el Ball de Cercolets petit, el Ball de Bastonets de l’Esbart Santa Llúcia, el Ball de Prims petit, el Ball de Valencians petit, la Dansa de Mossèn Joan de Vic petit, el Ball de Gitanes petit, l’Escola de Bastons de l’Orfeó Reusenc, la Canalla dels Xiquets de Reus, l’Àliga petita i la Banda de Música del Pare Manyanet. Hi haurà un tram tranquil habilitat al carrer de l'Hospital.

10 anys d'implicació en la cultura reusenca

La Cucafera petita comporta nombrosos valors i aprenentatges per als seus creadors i portadors. Els alumnes del tercer cicle de primària, directament, i la resta de l'escola, indirectament, s'introdueixen en el món cultural i la Festa Major local des que són petits i poden descobrir altres parts de la festa a què es podrien sumar de grans.

"Fer cultura també treballa el sentiment de pertinença tant a l'escola, perquè tots se senten molt identificats amb la Cucafera, com a Reus i la cultura catalana", apunta Ingrid Camplà. En cada ballada són quatre o cinc infants els qui han de coordinar-se, ser un equip i "gestionar" una responsabilitat, sigui el protocol festiu, aprendre's els passos o fer que el públic s'ho passi bé. 

La directora de l'escola també recalca que "educació i cultura són molt importants i, si van lligades, encara més" i reivindica l'oportunitat que tothom qui vulgui pugui participar i ajudar a construir el projecte; com ha estat el cas de la Cucafera. L'element festiu, al mateix temps, també ha actuat com a convidat en altres ciutats de Catalunya, representant la capital del Baix Camp en altres festes.

portadors cucafera petita reus nacio
Els alumnes dels Ganxets han portat el nom de Reus pel territori gràcies a la Cucafera. Foto: Instagram / @cucaferapetitadereus

El futur més immediat de l'AFA Els Ganxets i la seva Cucafera, un cop passat Sant Pere, és la 3aedició de la Cucafesta, en el marc de la Festa Major de Misericòrdia. De nou, la plaça de la Patacada acollirà música, ballades i un ambient molt familiar. A llarg termini, alguns exportadors -ja pràcticament adults- no descarten la possibilitat d'implicar-se en el Seguici Festiu amb una Cucafera "gran" o buscar altres opcions que puguin ser viables, com a comunitat educativa, tractant-se d'una entitat sense ànim de lucre i d'acord amb els "protocols" de Reus Cultura. Només d'aquí a deu anys es veurà.