Tot torna a la normalitat i Sant Jordi, també. A més, enguany la diada cau en cap de setmana cosa que pot potenciar el turisme a les grans ciutats i, alhora, un major consum de roses per particulars per ser un dia festiu. Per contra, pot afectar negativament la venda a empreses i escoles. Sigui com sigui, aquesta casuística, si la meteorologia no l'esguerra a última hora, augura una recuperació del volum de vendes que segons el sector «pot superar la campanya de 2019, la d'abans de la pandèmia».
Ara bé, no tots els indicadors són bons en aquest 2022. «Si abans era la Covid-19, ara és la crisi energètica i la guerra», explica la gerent de la distribuïdora Floresit de Reus. En aquest sentit, el preu de la rosa pujarà fins al punt que es pot doblar el que es pagava en els anys anteriors.
Això és degut al fet que el transport ha pujat de mitjana al voltant del 50%, tot i que hi ha casos en que es paga més del doble d'altres anys. Per exemple, «el preu per quilo de rosa estava el 2021 per sota dels 2 euros de transports, mentre que actualment supera amb escreix els 4 euros», diuen des del sector,
En el cas de Colòmbia i Equador, explica que alguns cultius han tancat el darrer any i això ha permès a la resta augmentar tarifes. En altres mercats, com l'holandès, l'ús de calefacció per fer créixer la rosa també repercuteix en el preu final.
Altres mercats alternatius, com Kenya, no són tampoc una opció aquest any. Els preus també han augmentat, equiparant-se a la resta de mercats, amb l'afegit que la rosa kenyana és més petita i el mercat no l'accepta. Les roses clàssiques per Sant Jordi són, de fet, la 'freedom' de Sud-Amèrica i la 'red naomi' holandesa.

Clam contra l'intrusisme
Un dels principals enemics d'aquesta diada per al mercat de la flor professional és l'intrusisme en la venda d'aquest producte. En molts pobles i ciutats de Catalunya, qualsevol persona pot sol·licitar un espai a la via pública per vendre flors. És una activitat molt popular i extesa que serveix, a les entitats i particulars, per obtenir una font d'ingressos extra per a dur a terme algun projecte o tasca.
Els floristes demanen, però, «un major control de la situació», ja que els establiments fan un gran esforç per mantenir la qualitat final del producte i, alhora, la campanya suposa un dels principals revulsius de l'any.
A més, des del sector adverteixen que amb les parades amateurs hi ha persones fent una activitat econòmica al carrer i no es revisa en quin règim laboral treballa ni s’assegura la tributació dels ingressos, cosa que les floristeries sí que han de fer.