Avui és el primer diumenge del mes de maig i se celebra el Dia de la Mare. És una data especial en la qual els fills i filles demostren l'estima a les mares amb un seguit de detalls i expressions com una targeta d’amor, una manualitat dedicada, una planta o un ram de flors. A més, en les últimes dècades, com a conseqüència de la globalització de la mà de les grans cadenes comercials, la celebració ha anat arrelant a Catalunya.
El sector de l'art floral i les floristeries assegura que, tot i les noves propostes i tendències, les flors i les plantes són l'obsequi que més predomina en aquest dia. Sobretot, els rams de flor fresca i les plantes ornamentals, de mides mitjana i petita, que serveixen per decorar l'estança d'una casa.
Enguany és la primera celebració que se celebra, de manera totalment normalitzada, després de la pandèmia de la Covid-19. Per això, s'augura un major nombre de trobades familiars i, alhora, un volum més elevat de vendes.
En aquest sentit, des del gremi expliquen a TarragonaDigital que, malauradament, el cap de setmana passat es va viure una Diada de Sant Jordi una mica fosca a causa del mal temps i, per aquest motiu, «les bones previsions no es va acabar de complir». «Confiem que les vendes del Dia de la Mare serveixin per arrodonir la campanya d'inici de la primavera», diuen.
Els orígens de la festa
Des de les civilitzacions antigues com la grega o l'egípcia sempre hi ha hagut una figura femenina vista com la mare a la que se li ha dedicat un dia especial per poder venerar-la. A l’Antic Egipte, per exemple, era la deessa Isis, a la mitologia grega era Rea i a la romana Cibeles.
Aquesta tradició de reconèixer la figura de la mare s’ha mantingut fins avui dia. Si bé l’origen es troba en les mitologies antigues, amb el Cristianisme la tradició adaptar-se a la figura de la Verge Maria.
No és fins a 1914, però, que s'acorda l'oficialitat del Dia de la Mare en el format cultural actual. Va ser als Estats Units, quan el president nord-americà va establir que la data del segon diumenge de maig seria la indicada per a fer la celebració. Amb el pas del temps, cada país l'ha adaptat i ha buscat una data concreta.
A Catalunya, tradicionalment el Dia de la Mare se celebrava el 8 de desembre per ser el dia de la Immaculada Concepció. Hi ha constància que aquest dia ja se celebrava a llocs com Girona al segle XIV. Però això va canviar fa poc.
L'any 1965 es va establir la data que es manté fins avui: el primer diumenge de maig. Es va deixar aquesta com a data oficial perquè el mes de maig es relaciona amb la Verge Maria, mare de Jesús. De fet, el mateix passa amb el Dia del Pare, el 19 de març, diada de Sant Josep.