Dolça tradició: la galeta de Sant Blai torna amb més força que mai

Com cada 3 de febrer, moltes pastisseries i forns del Camp de Tarragona s'omplen de blais o blaiets, la galeta típica

Imatge dels blaiets en una pastisseria de Reus
Imatge dels blaiets en una pastisseria de Reus | Laia Solanellas
03 de febrer del 2024
L'endemà de la festa de la Mare de Déu de la Candela, és Sant Blai. Com cada 3 de febrer, moltes pastisseries i forns del Camp de Tarragona s'omplen de blais o blaiets, la galeta típica d'aquesta festivitat. Segons la tradició, avui es porta a beneir a l'església, i tradicionalment la gent s’encomana al sant contra la tos, el mal de gola i els refredats.

Reus ja fa dies que se’n veuen a les pastisseries i se’n poden comprar. Els blaiets estan fets de farina, sucre, mantega, aroma de llimona o vainilla, i allò que els dona el tret d’identitat és la marca amb la imatge de Sant Blai. La forma més típica dels blaiets és l’estampació d’aquesta figura sobre la galeta, que es fa amb un segell fabricava a la desapareguda Llauneria Mata, el disseny del qual és una creació de l’avi —ara fa més de cent anys— de la darrera propietària de l’establiment. També es poden comprar blaiets amb una capa de xocolata en algunes pastisseries de Reus o Tarragona.

El blai es consolida a Valls

Valls, el dolç es va recuperar l'any 2019 i des de llavors ha anat agafant volada. Avui, forns i pastisseries de Valls comercialitzaran la tradicional galeta, ja que diferents establiments s'han implicat en el projecte impulsat pel Centre Cívic de Valls. En concret s'han sumat a la iniciativa els forns i pastisseries Dolça Fantasia, Pa i Degustació Manel, Forn de Pa Santa Magdalena, Pastisseria Valls (Ca les taronges), Cal Cesc, Pa de la Lela, Ca la tieta, Ca l'Estevet (el nostre forn).

Ja fa cinc anys, el Centre Cívic, juntament amb historiadores locals, va iniciar la recuperació d'elements de la gastronomia vallenca, en les que s'ajunta història, tradició i patrimoni femení. El treball va permetre la realització d'un cicle de xerrades, amb el lema «Recuperació de la cuina tradicional vallenca» i es va centrar en dues receptes vinculades amb dates especials del calendari festiu, com són la galeta de Sant Blai (el Blai vallenc) i la Cassola de Dijous Gras.

L'objectiu del cicle era el de recuperar les receptes que, amb el pas del temps, havien caigut en l'oblit i posar en valor el paper de la dona en la transmissió i conservació del patrimoni gastronòmic.
 

Els blaiets de Reus Foto: Laia Solanellas

La recepta per fer a casa

Si una característica tenen els blaiets, és que es poden fer a casa, en família i amb els nens, ja que es tracta d'una galeta que té una recepta molt senzilla. Aquí us presentem una recepta per elaborar els blaiets reusencs:

Ingredients:

— 125 g de mantega
— 125 g de sucre
— 2 ous sencers
— ratlladures de pell de llimona
— una culleradeta de llevat químic
— 300-350 g de farina
— un rovell d'ou per pintar-los

I necessitarem un tallador ovalat i arrissat de les vores i un marcador amb la imatge de Sant Blai (o traça per fer nosaltres la imatge!).

Per a la preparació, bateu la mantega i el sucre fins que quedi una pasta homogènia. Afegiu-hi els ous i barregeu-ho. Seguidament, afegiu-hi el llevat, les ratlladures de llimona i la farina. Aneu barrejant-ho fins que quedi una pasta llisa i que no s’enganxi. Deixeu reposar aquesta pasta durant una hora a la nevera.

Un cop reposada, estireu la pasta amb el corró, marqueu-la amb la imatge de Sant Blai i talleu-la. Pinteu els trossos de pasta amb el rovell d’ou i coeu les galetes al forn —prèviament escalfat— a 160 °C fins que quedin dauradets. Deixeu refredar les galetes i ja teniu els blaiets a punt per menjar!