El festival Jordi Savall de Montblanc serà un «clam a la pau»

Enguany és la segona edició de l'esdeveniment

Publicat el 20 de juny de 2022 a les 12:28

El primer cap de setmana de juliol, des de divendres 1 fins diumenge 3, la ciutat medieval de Montblanc acollirà per primera vegada el Festival Jordi Savall, en la seva segona edició.

 

El Festival Jordi Savall 2022 posa el seu eix en la pau, amb un programa de concerts i músiques de diverses procedències que vol contribuir a construir societats més empàtiques i dialogants. El reconegut escriptor italià Nuccio Ordine ha estat convidat a parlar de música i pau al concert inaugural.

 

El mateix Jordi Savall, al capdavant del grup instrumental Hespèrion XXI i del conjunt vocal La Capella Reial de Catalunya, inaugurarà el festival que duu el seu nom amb el Còdex del Monestir de Santa Maria de Las Huelgas, que tracta del “Bestiari de Crist i dels Símbols de la Verge” en un programa de concert que tindrà lloc a l’església de Santa Maria de Montblanc el divendres 1 de juliol a les 21.00 h.

 

Dissabte, 2 de juliol a les 21.00 h, a l’església de Sant Miquel, serà el torn del conjunt vocal Dichos Diabolos, que ha estat seleccionat pel festival com a proposta jove i que interpretarà el Cançoner de Barcelona, un recull inèdit de peces musicals del segle XVI que conserva la Biblioteca de Catalunya. I diumenge 3 de juliol a les 19.00 h, actuarà de nou Jordi Savall i les seves dues formacions especialitzades en Renaixement per interpretar la música de l’època d’Alfons X el Magnànim i del Regne de Nàpols.

 

El Festival Jordi Savall, seguint els espais medievals de la Ruta del Cister, continuarà a l’agost amb més propostes al Reial Monestir de Santa Maria de Poblet, amb un homenatge a Montserrat Figueras a càrrec de Ferran i d’Arianna Savall (5/08) i al Reial Monestir de Santes Creus, amb deu concerts més i dues conferències a càrrec del filòsof i poeta Ramon Andrés i de la musicòloga Dolors Bramon.

 

En paraules de Jordi Savall, “La música és una llengua de conciliació i, sobretot, un instrument de pau i de civilització. Al capdavall, creiem que aquesta és la funció última de l'art i del pensament.” Per aquest motiu, el cartell del festival d’enguany mostra la pintura d'Antoni Tàpies Per la pau I del 1981.

 

Amb el mateix esperit, l’11 d’agost el Reial Monestir de Santes Creus acollirà l’11 d’agost un primer concert dedicat als refugiats, amb la participació del conjunt Orpheus 21 i la col·laboració de músics de diversos països de la Mediterrània  i d'Europa. Volem destacar molt especialment aquest gran concert en commemoració de la Pau que es durà a terme als exteriors del monestir amb un programa que recupera grans obres de G. F. Händel i J. F. Rebel, com els Firework Music de Händel que celebraven el 1749 la Pau d'Aquisgrà.

 

Per la seva banda, els alcaldes dels dos municipis que promouen el Festival Jordi Savall, Oriol Sendra, alcalde d’Aiguamúrcia i Josep Andreu, alcalde de Montblanc, han manifestat el seu «entusiasme en sumar-se a aquest gran esdeveniment que forma un triangle privilegiat al sud de Catalunya i que servirà per destacar encara més la bellesa medieval amb la musical i a activar encara més la vida cultural i econòmica d’aquestes poblacions».