El Port, Pimec i la Plataforma se sumen a la pressió per a un nou traçat de mercaderies a Tarragona

Creuen que el tercer fil és una «solució a curt termini» que provocarà un «coll d'ampolla» i el Port de Tarragona proposa una connexió pel sud

Publicat el 06 de març de 2024 a les 13:53
Actualitzat el 06 de març de 2024 a les 14:12
Pimec i la Plataforma de Mercaderies per l'Interior continuen la pressió contra el ministeri de Transports perquè descarti la solució provisional del corredor del mediterrani al Camp de Tarragona i allunyi el pas de les mercaderies dels nuclis poblats. Ho han fet en el marc de la jornada 'L'àrea de Tarragona i el Corredor Mediterrani. Una solució de país', organitzada per la Pimec i ho han hi ha participat també el Port de Tarragona.

[noticiadiari]99/15470[/noticiadiari]

L'endemà que els alcaldes de Reus, el Vendrell i Tarragona van anar al Ministeri de Transports a denunciar el col·lapse que hi haurà si les mercaderies passen per la costa, la patronal ha organitzat una jornada per reclamar un nou traçat per l'interior del Camp de Tarragona sense túnels ni viaductes, aprofitant els corredors existents. La patronal ha exigit als partits catalans que condicionin els pressupostos de l'Estat a inversions al corredor mediterrani, especialment al tram tarragoní.

"És urgent tenir inversions per poder solucionar els colls d'ampolla i fer d'una vegada un transport eficient i sostenible", ha dit Ignasi Sayol, president de PIMEC Logística. Segons l'enginyer i empresari, el dèficit d'infraestructures ferroviàries "està fent perdre competitivitat" i obliga a les empreses a vehicular les seves mercaderies per carretera cosa que fa incrementar la petjada de carboni, un aspecte que cada cop té més importància a l'hora de negociar. 

En la mateixa línia s'ha expressat Saül Garreta, president del Port de Tarragona, el qual ha participat en una de les taules rodones de la jornada. Garreta ha apuntat que les propostes de la plataforma "permetran fer front als reptes de la descarbonització" a la vegada que milloraran "la qualitat de vida ciutadana" i s'optimitzarà el transport de mercaderies per ferrocarril. Afegir un tercer carril a la via de la costa és una solució proposada pel govern espanyol el 2012 que s'havia de posar en marxa el 2015 però que encara no s'ha executat.

El tercer fil, una solució a curt termini

La patronal i la resta d'experts presents a la jornada han constatat que el tercer fil és "una solució a curt termini" provocarà "un coll d'ampolla" amb un increment del 470% del pas de trens de mercaderies. També han denunciat que comportarà molèsties veïnals i problemes pel sector turístic, que té un pes important a tota la zona del Camp de Tarragona. 
 

El president del Port de Tarragona ha participat en una de les taules rodones de l'acte. Foto: TarragonaDigital



La solució que proposa la Plataforma és la de circumval·lar els municipis de Reus i Constantí, passant per l'estació Camp de Tarragona i seguint un traçat paral·lel a Línia d'Alta Velocitat i a l'AP-7 fins a arribar a la línia convencional, una vegada passat el Vendrell.

L'obra podria tenir un cost de 400 milions d'euros i, segons la Plataforma, evitaria que els trens d'ample ibèric i ample europeu de mercaderies i els de passatgers de Rodalies i Mitja distància passin pel mateix traçat. El Camp de Tarragona és el tercer punt amb més tràfic de tota Europa

Les propostes del Port de Tarragona

Garreta també ha anunciat que el Port de Tarragona està impulsant una oficina tècnica en col·laboració amb el Ministeri de Transports, Puertos del Estado, ADIF i la Generalitat de Catalunya, amb tècnics de l'empresa pública INECO (Ingeniería y Economía del Transporte), per elaborar un 'Estudi Informatiu de Connexions Ferroviàries' que proposa diverses sortides del ferrocarril cap al sud. L'objectiu és proporcionar una resposta consensuada per desviar el tràfic de mercaderies i que sigui satisfactòria per a tots els agents implicats.

Saül Garreta ha detallat que l'estudi estarà dividit en tres fases de desenvolupament de les connexions ferroviàries del Port. En una primera fase, es proposa una nova connexió entre els Molls de Llevant i l'Estació de Classificació d'ADIF, a través d'un pont ferroviari paral·lel al pont mòbil actual i un nou pont sobre la desembocadura del Francolí, per connectar els molls adossats al Dic de Llevant amb l'Estació de Classificació d'ADIF i eliminar el pas de trens pel Moll de Costa.

La segona fase contempla la connexió cap al sud de la PortTarragona Terminal La Boella amb un nou ramal que sortiria d'aquesta terminal intermodal, situada a prop dels molls d'Andalusia i Cantàbria, passant sobre l'Autovia Salou-Tarragona (C-31b) per connectar-se amb la línia de ferrocarril industrial "Línia FC 630" (antiga línia Tarragona-València).

Finalment, la tercera fase considera la possibilitat de connectar aquesta línia de ferrocarril industrial FC 630 amb el ramal que es construirà per unir l'estació de Salou-PortAventura amb la xarxa general de ferrocarril (Línia FC 210).