«El rei dels instruments»: 25 anys vetllant per la joia del patrimoni musical vendrellenc

Els Amics de l'Orgue celebren el seu quart de segle amb la vista posada en els 250 anys de l'instrument

Publicat el 27 d’abril de 2022 a les 04:00

L’Associació d’Amics de l’Orgue del Vendrell es va constituir el dia de Sant Jordi de 1997. El seu objectiu era el de dinamitzar i conservar adequadament aquesta joia del patrimoni musical vendrellenc. Aquest dimecres 27 d’abril l’entitat celebra els seus 25 anys amb un acte institucional a l’església de Sant Salvador del Vendrell.

 

Els orígens de l’associació cal anar a buscar-los, però, més de 40 anys enrere. Concretament el 1981, quan el Departament de Cultura de la Generalitat va organitzar el primer cicle de concerts d’orgues de Catalunya. El del Vendrell va ser un dels set escollits per prendre part en aquell cicle que volia donar a conèixer el patrimoni organístic del país.

 

El mossèn del Vendrell, Josep Maria Barenys, va demanar a Salvador Guasch i Jaume Güell que s’encarreguessin de la coordinació i el contacte amb els organitzadors del cicle. Arran d’això, Jaume Güell va fer un esbós d’estatuts del patronat per a la conservació i gestió de l’orgue. Però la seva prematura mort va estroncar la iniciativa.

 

No va ser fins al 1997 quan Salvador Guasch, aquest cop junt amb Josep Mitjans i Jordi-Lluís Guitart, van donar forma als Amics de l’Orgue. Just aquell any l’orgue complia 220 anys des que havia estat construït per Ludwig Scherrer. L’associació va començar a organitzar concerts esporàdics, alhora que tenia cura del manteniment del preuat instrument.

 

Una ambiciosa i complexa restauració

Però urgia una restauració important que s’havia anat postergant per les dificultats que aquesta comportava, tant econòmiques com tècniques. Amb motiu dels 700 anys de la parròquia es va constituir una nova junta a l’associació, amb Xavier Mercadé com a president. Aquesta donaria un nou impuls per fer possible aquest ambiciós projecte de restauració.

 

A partir d’un complet informe de l’organista francès Jean Claude Guidarini, l’enginyer Eric Brotier va elaborar el projecte de restauració. Per a l’inici del mateix va ser clau la visita al Vendrell del prestigiós organista François Delors, estudiós de la nissaga Scherrer. Amb el vistiplau de l’Arquebisbat de Tarragona, l’orgue es va desmuntar el 2009 per traslladar-lo al taller dels Hermanos Desmottes de Landete, a Conca.

 

La primera ubicació de l'orgue de l'església del Vendrell.
La primera ubicació de l'orgue va ser en un lateral de l'església. | Amics de l'Orgue

 

Durant gairebé un any va ser objecte d’una profunda restauració mentre els Amics de l’Orgue s’encarregaven d’aconseguir els 530.000 euros que els treballs costaven. Finalment, l’octubre del 2010 va recuperar el seu lloc al cor de l’església, en una celebració que va comptar amb tres jornades de concerts. Des d’aleshores, l'entitat ha mantingut una intensa activitat per «donar vida al que Mozart considerava com el rei dels instruments», com apunta Mercadé.

 

L’associació organitza un cicle de concerts cada any i col·labora també en la publicació de llibres musicals o l’organització de concursos. També tenen cura del seu manteniment, que no és gens senzill, i ja preparen els actes per celebrar el 250è aniversari de l’instrument.

 

L’acte d’aquest dimecres 27 d’abril tindrà lloc a les 20.15 hores a l’església, amb la presència de les diferents autoritats. El cor Zóngora, el tenor Lluís Cintes i l’organista Jonatan Carbó interpretaran diferents peces.

 

Un orgue barroc del 1777

L’orgue de l’església parroquial del Vendrell es va construir el 1777, i és un dels pocs orgues barrocs que es conserven. L’orguener suïs Ludwig Scherrer en va ser el constructor, uns treballs pels quals va cobrar 2.250 lliures. La seva primera ubicació va ser en un lateral de la nau, on s’hi va estar fins a la restauració del 1929.

 

Aquesta va ser sufragada per Pau Casals, que tenia en gran estima l’instrument, ja que el seu pare Carles n’havia estat organista. «Casals no volia que l’orgue es romantitzés, i per això en va mantenir l’afinació barroca», recorda Xavier Mercadé. Després d’aquesta restauració va ser quan l’orgue es va traslladar al centre del cor.

 

Gairebé de miracle es pot considerar el fet que l’instrument no fos destruït durant la Guerra Civil, tal com va passar amb molts altres. Això ha permès que hagi sobreviscut fins als nostres dies amb un gran estat de conservació, esdevenint una de les joies patrimonials del Vendrell.

 

Els impulsors de la restauració de 1929, amb Pau Casals entre ells.
Els impulsors de la restauració de 1929, amb Pau Casals entre ells. | Amics de l'Orgue