Quan falten deu dies perquè comenci, oficialment, la Festa Major de Sant Pere de Reus, les entitats implicades ja fa setmanes que es preparen. Serà la primera festa major amb total normalitat després de dos anys de restriccions a causa de la pandèmia. Els canvis més significatius dins del Seguici Festiu es viuran als balls petits, on l'edat dels integrants ha provocat renovacions importants.
No són pocs els membres de danses, elements i bestiari que asseguren que «en tenim més ganes que mai». Roger de la Cruz, president del Ball de Diables, explica que «hi ha una il·lusió especial per tornar a trepitjar el carrer Major, baixar a la Prioral, veure les Tronades...». En el seu cas, sense saber si es deu a la pandèmia o no, han notat un increment de socis joves, entre els 20 anys i els 30 i escaig.
Tot a punt per al primer Sant Pere després de la pandèmia
Es tracta de persones que, fins ara, no participaven activament del Seguici Festiu. És a dir, no es tracta de membres d'altres balls que hagin decidit canviar d'entitat. En el cas del Ball de Diables en concret, des de principis d'any que han recuperat l'activitat ordinària.
Amb les Decennals de Valls van tornar al carrer, i no han deixat de fer-ho, sigui amb sortides pendents per la pandèmia, o amb les que corresponien al calendari anual. Malgrat les ganes, la il·lusió i l'entrada de nous socis, el que sí que han notat és la pujada de preus general. En el seu cas pel que fa a la pirotècnia, un increment que els ha portat a «haver de fer malabars» per mantenir els seus actes.
A la Coordinadora de Danses Tradicionals també afirmen que «no tornem, sinó que fa un any que hem tornat». Fora del Seguici han celebrat fins a quatre actes relacionats amb aniversaris de diferents seccions de l'entitat. El darrer, aquest mateix cap de setmana passat, amb els 40 anys del Ball de Gitanes.
«Ha sigut un any difícil i dur», admet Albert Salas, president de l'entitat. En el cas de la canalla, «volíem donar les mateixes pròrrogues que als adults», però no ha sigut possible. La crescuda que es fa en aquestes edats provoca que, el simple fet de tornar-se a posar el vestit, sigui una complicació. «Ha sigut especialment dur veure que ho havien de deixar després d'haver baixat el passeig Misericòrdia i prou, va ser molt fred», lamenta.
Això ha portat, per exemple, que totes les components del Ball de Gitanes petit s'estrenin aquesta Festa Major de Sant Pere. També hi debutaran cinc alumnes de l'Escola Prat de la Riba arran del projecte de l'Ecosistema Educatiu de l'Escola. Cinc infants, sense relació prèvia amb la Festa Major, s'han integrat a diferents seccions com a mesura d'inclusió i expansió.
«Viuran la primera Festa Major de la seva vida», resumeix Salas. El projecte ha permès, a més, que la canalla «trobés un espai de lleure fora de l'escola, han conegut i socialitzar amb gent que no és de la seva escola». Tot plegat fa que, els integrants de la Coordinadora de Danses Tradicionals, tinguin «més ganes que mai de Festa Major».
Celebracions com els aniversaris han dotat d'activitat social l'entitat durant els darrers mesos. Ha suposat una feina extra, fora del calendari anual de la coordinadora, però també els ha fet mantenir i augmentar les ganes i la il·lusió de cara a Sant Pere. Salas afegeix, a més, que «el cartell ha il·lusionat; no només torna la Festa, sinó que torna com torna...».