[noticiadiari]99/8156[/noticiadiari]
La Setmana Santa de Reus té una gran tradició, però hi ha algunes processons que la fan molt especial. És per això que us detallem els 5 actes imprescindibles de la Setmana Santa reusenca 2023, amb els seus horaris i recorregut.
Els 5 actes imprescindibles de la Setmana Santa de Reus
1. Les Tres Gràcies

Les Tres Gràcies és l'acte més important de la Setmana Santa de Reus. Foto: Laia Solanellas
Si hi ha un acte singular per Setmana Santa a Reus és sens dubte les Tres Gràcies. Declarada Festa Patrimonial d'Interès Nacional l'any 2010 per la Generalitat de Catalunya, les Tres Gràcies es duen a terme al migdia de Divendres Sant.
És un dels actes més emotius de la Setmana Santa reusenca i està organitzat per la Reial Congregació de la Puríssima Sang. Tot i que el format en què es desenvolupen actualment data del 1907, el seu origen es remunta al segle XVIII.
Després de la processó de l'Agonia que se celebra a les dotze del migdia traslladant la figura de Crist des del Temple de la Sang a la Prioral de Sant Pere, la imatge retorna en sentit invers a la Sang. Just abans d'entrar al temple, la imatge de Crist a la creu es gira als fidels congregats a la plaça de la Sang perquè tots ells puguin demanar-li les 'tres gràcies', és a dir, tres peticions personals.
2. Processó del Silenci

La Processó del Silenci compta amb una gran solemnitat. Foto: Laia Solanellas
La Processó del Silenci se celebra per Dijous Sant i la solemnitat d'aquesta processó en tot el seu recorregut impressiona tots els presents.
Arrenca, puntual, a les 23.00 hores des del davant de la parròquia de Sant Francesc d'Assís i transcorre en un silenci sepulcral pel carrer Misericòrdia, raval de Robuster, carrer del Fossar Vell, carrer Major, plaça del Mercadal, carrer Monterols, plaça de Prim, carrer Llovera, carrer de Prat de la Riba, per acabar amb una pregària a l’interior de la parròquia de Sant Joan Baptista.
3. Processó del Sant Enterrament de Reus

La processó del Sant Enterrament compta amb una llarga història a Reus. Foto: Laia Solanellas
El Divendres Sant es tanca a Reus amb la processó del Sant Enterrament, la qual arrenca puntualment a les 20.00 hores. És una processó que compta amb molta història, ja que la tradició es remunta a l'any 1557.
Hi participen les 17 congregacions, arxiconfraries, confraries i germandats de la Setmana Santa de Reus amb totes les imatges, passos i estendards.
La processó surt de l'església Prioral de Sant Pere Apòstol, i segueix per la plaça de Sant Pere, carrer del Fossar Vell, ravals de Robuster, Martí Folguera i Jesús, plaça de Prim, raval de Santa Anna, plaça de Catalunya i raval del Pallol i plaça de la Puríssima Sang, per acabar finalment al Temple de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist.
4. El cant de 'saetes' a Reus

Les 'saetes' ressonen a la plaça del Mercadal per Dimecres Sant. Foto: Laia Solanellas
La solemne processó del Prendiment, celebrada per Dimecres Sant a Reus, compta amb un element característic: el cant de 'saetes'.
Aquest emotiu moment es pot viure a la plaça del Mercadal quan van arribant les imatges just al punt de sota el balcó de la modernista Casa Navàs. Amb un escenari immillorable, el silenci es fa a la plaça i les 'saetes' ressonen.
La processó arrenca a les 20.30 hores i enguany té nou recorregut: surt de la plaça de Sant Pere per continuar pel carrer del Fossar Vell, raval de Robuster, raval de Sant Pere, Plaça de la Puríssima Sang, raval de Pallol, plaça de Catalunya, raval de Santa Anna, plaça de Prim, carrer de Monterols, plaça del Mercadal, carrer Major i plaça Sant Pere.
5. Els Timbalers de Calanda a Reus

Els Timbalers de Calanda visiten Reus per Dimarts Sant. Foto: Laia Solanellas
Fa uns anys que Reus compta amb el privilegi de l'assistència d'una representació de la Cofradía Nuestro Padre Jesús Nazareno de la ciutat de Calanda, amb els Timbalers de Calanda a la ciutat.
Assisteixen a la processó de l'Amargura, per Dimarts Sant, la primera que recorre els carrers de la ciutat i que dona el tret de sortida a la Setmana Santa de Reus.
A partir de les 20.15 hores i des de l'església de Sant Joan de Reus, els tambors comencen a ressonar amb un recorregut que els porta a la plaça Prim, on es troben amb la Confraria de Sant Tomàs d’Aquino, la qual surt del temple de la Puríssima Sang.