«Els calçots no són catalans, sinó de Toledo»: Polèmica per l'afirmació d'un periodista 'castís'

Cristian Campos, el cap d'opinió del diari El Español, assegura que l'origen de la ceba tendra és manxec

Publicat el 28 de febrer de 2023 a les 08:23
Els calçots no són originaris de Catalunya, sinó de Toledo. De fet, «els catalans els han copiat, rebatejat i apropiat», assegura Cristian Campos, el cap d'opinió del diari El Español. El periodista es mostra així de contundent a través d'un fil de Twitter, en el qual exposa que les cebes dolces que han esdevingut tan populars a casa nostra són típiques de Consuegra, i no pas de Valls.

Campos, durant el cap de setmana, va penjar una fotografia fent calçots 'castellans' en una barbacoa, i s'evidencia que són una mica més prims, més nets i llargs que les cebes catalanes. En la seva publicació, el periodista també exposa que la salsa que acompanya la menja és la mateixa, però més picant en el cas de la manxega.

Aquestes afirmacions, com era d'esperar, han generat una important polèmica a les xarxes, en plena temporada de calçotades i, fins i tot, han causat indignació entre els grans defensors de les tradicions i la gastronomia de Catalunya.

«El Calsot Manchego»

El cert és que la mateixa administració local de Consuegra (Toledo), reconeix l'origen català d'aquesta ceba. En aquet sentit, fa uns anys que la localitat organitza, al desembre, las Jornadas de la Cebolleta - El Calsot Manchego, i fa referència a la denominació catalana, amb l'adjectiu «manxec» per definir la ceba dolça que cultiven a Toledo.