Els primers premis de fotografia de la Fundació Reddis, testimoni gràfic de la pandèmia

La primera edició del certamen s'ha titulat 'Imatges de la pandèmia'

Publicat el 05 de maig de 2022 a les 15:17

La sala Fortuny del Centre de Lectura de Reus s'ha convertit, des d'aquest dijous, en un record gràfic d'algunes de les situacions viscudes arran de la pandèmia. Acull l'exposició dels primers Premis de Fotografia de la Fundació Reddis, que porten per títol Imatges de la pandèmia. Aquest vespre, a dos quarts de vuit, es farà el lliurament de premis i les fotografies s'exposaran fins al 21 de maig

 

Es van convocar dues categories diferents, la de professionals de la fotografia, i la d'aficionats al gènere. En l'àmbit fotoperiodístic ha guanyat Laia Solanellas amb una fotografia titulada Eleccions de la pandèmia. Els protagonistes de la imatge són els membres d'una mesa electoral durant les eleccions del 2021, que passaran a la història per les mesures amb les quals es van organitzar.

 

El guardó compta amb un premi econòmic de 1.000 euros, i ha anat acompanyat de dos accèssits. El segon guardó ha sigut per a David Oliete i la fotografia Gràcies, on es veuen una mossa d'esquadra i una sanitària saludant-se amb el colze. El tercer se l'ha endut Alba Mariné amb Abraçades a la distància, on dues dones s'abracen a si mateixes davant la limitació del contacte físic a les residències.

 

Un «testimoni gràfic» d'alguns dels moments més durs de la pandèmia

Cadascun d'aquests dos reconeixements comporta 500 euros de premi. Pel que fa a la categoria amateur, Les videotrucades són les noves visites durant la pandèmia, de Carles Ramos ha quedat en primer lloc. Mostra un sanitari sostenint una tauleta perquè un pacient pugui mantenir la videotrucada.

 

Rebrà un val de 500 euros en material fotogràfic com a guardó. El segon lloc se l'ha endut Daniel Font amb La marquesina, amb una persona, amb mascareta, asseguda davant d'un anunci de la campanya de vacunació. El tercer ha sigut per a Carme Mas i La vida segueix, on es veu una mare, amb mascareta, mirant el seu nadó recent nascut.

 

El patró de la Fundació Privada Reddis, Xavier Filella admet que aquests premis de fotografia es van convocar el mes de setembre, «quan ens pensàvem que s'acabava la pandèmia». Ara, que sí que sembla que s'està deixant enrere, l'exposició vol ser un arxiu fotogràfic del que s'ha viscut els dos darrers anys. I especialment durant els moments més durs de confinaments i restriccions.

 

L'exposició l'acull el Centre de Lectura, a la sala Fortuny. El president de l'entitat, Lluís Miquel Pérez, ha elogiat que la Fundació Reddis decidís convocar els premis, també pel «testimoni gràfic» dels darrers dos anys. «El que surt a les fotos arriba i arriba fort», ha afirmat aquest dijous al matí.

 

Pel que fa al vessant professional, el president del Col·legi de Periodistes a Tarragona, Esteve Giralt, considera que l'exposició arriba en un bon moment. «És un gran retrat del que acabem de viure», l'ha definit, però alhora s'ha agafat prou distància per ser conscients d'aquelles situacions. Josep Maria Casanoves, president de FotoArt, ha agraït que el certamen se centrés específicament en la fotografia.

 

«Els fotògrafs sempre tenim la sensació que som els pobres del món de les arts», ha lamentat. A més, els premis inclouen una categoria professional i una d'aficionats, exposades a cadascuna de les dues parets principals de la sala. «Dues branques de la fotografia que generalment es miren de reüll, ara es miren cara a cara», ha conclòs.