L'Església de Vistabella reviu l'obra de Jujol amb una exposició immersiva sobre la seva construcció

Comissariada per l'arquitecte i professor Roger Miralles, l'exposició presenta dibuixos, elements mòbils i fotografies del procés creatiu de Josep Maria Jujol, combinant arxius històrics i perspectives contemporànies

L'exposició sobre l'obra de Jujol es podrà visitar fins a mitjans de desembre.
L'exposició sobre l'obra de Jujol es podrà visitar fins a mitjans de desembre. | Universitat Rovira i Virgili
14 d'octubre de 2024, 12:21

L'església del Sagrat Cor de Vistabella, important obra del modernisme català de l'arquitecte Josep Maria Jujol, celebra aquest any una exposició única que commemora el centenari de la seva construcció, realitzada entre 1917 i 1923 a petició dels veïns de la localitat. La mostra, que es podrà visitar fins al 15 de desembre, ofereix una finestra privilegiada al procés creatiu de Jujol, gràcies a una acurada selecció de dibuixos originals, elements mòbils, i maquetes que expliquen el desenvolupament de l'edifici.

Roger Miralles, arquitecte i professor de la Universitat Rovira i Virgili, és el comissari d'aquesta iniciativa impulsada per l'Ajuntament de la Secuita. Miralles ha treballat conjuntament amb els professors Ignasi Pagès i Júlia Valero per oferir una experiència immersiva que va més enllà de la mera observació. Sobre una taula central es poden apreciar els esbossos que Jujol va anar realitzant, veritables "apunts d'obra" que mostraven la seva manera d'explorar les formes arquitectòniques.

Els visitants també poden descobrir peces mòbils dissenyades pel mateix Jujol, com la creu de l'altar (1925) i canelobres d'època. Altres elements dissenyats per l'arquitecte, com el pas de Setmana Santa i l'escut de Pius XI, es troben exposats per tot el temple. Una altra punt clau de l'exposició és la fotografia: a través d'una tauleta digital, es mostren imatges històriques del procés constructiu capturades pel mossèn Joan Llobet Monfà. Com a contrapunt contemporani, les instantànies del fotògraf Iwan Baan ofereixen una visió moderna del conjunt, posant èmfasi en la relació de l'edifici amb el paisatge del Tarragonès.