L'Espluga de Francolí recupera la tradició de plantar un xop a la plaça de la Vila

Hi haurà una cercavila nocturna i un sopar amb totes les entitats locals de cultura popular

Imatge de l'Espluga de Francolí
Imatge de l'Espluga de Francolí | Ajuntament de l'Espluga de Francolí
12 de juliol de 2024, 10:16
Actualitzat: 10:20h

L'Espluga de Francolí tornarà a plantar un xop a la plaça de la Vila, aquest cop es durà a terme durant la vigília de la Festa Major de sant Abdon i sant Senén 2024. Diversos espluguins i espluguines han volgut recuperar aquesta festa que s'havia perdut al llarg del temps.

La festa anomenada, L'Aixecada, se celebrarà el dijous 25 de juliol a les 23.30 hores. Des de la plaça Montserrat Canals, s'iniciarà una cercavila nocturna per anar fins a la plaça de la Vila. El recorregut passarà per la plaça Montserrat Canals, carrer Joan Maragall, plaça de l'1 d'octubre, carrer Lluís Carulla, travessera de Poblet, carrer Torres Jordi i plaça de la Vila. Un cop s'arribi a la plaça de l'ajuntament, es durà a terme la plantada del xop, seguit d'una ballada amb la participació de totes les entitats de cultura popular del poble. L'acte culminarà amb l'actuació del grup de música tradicional Escornafolk.

Aquesta celebració comptarà amb la col·laboració dels Diables de l'Espluga, els Grallers, Gegants i Nans de l'Espluga, els Geganters de la Santíssima Trinitat, els Bastoners de l'Espluga, i un seguit de joves del municipi que han volgut recuperar aquesta tradició que se celebrava durant el mes de maig.

Enguany, per primera vegada, també hi haurà un sopar amb totes les entitats de cultura popular que participen en la festa major al Jardí dels Francolins. Aquest sopar es farà el mateix dijous abans de la cercavila amb el xop, on també assistiran l'alcalde, els regidors i regidores del consistori i la pregonera.

L'arbre de la llibertat

El municipi té una llarga història de reivindicació i simbolisme al voltant de la plantada del xop. Els orígens d'aquesta festa es remunten a l'acte d'adhesió a la revolta de 1868, quan es va donar el nom de plaça del Progrés a l'actual plaça de l'Església i es va plantar l'Arbre de la Llibertat, un xop, el 1870.

Aquest símbol, importat dels Estats Units durant la Revolució Francesa, es va estendre per Europa a partir de les revoltes liberals de 1830 i 1848, arribant a Catalunya amb la revolució de 1868. La presència de l'arbre simbolitzava valors de llibertat i igualtat. A l'Espluga, aquestes tensions van ser tan fortes que el vicari general de l'arquebisbat de Tarragona es va negar a consagrar l'Església Nova l'any 1871.