Les excavacions al jaciment de la Cella a Salou revelen importants descobriments

Les excavacions finançades pel Port de Tarragona reforcen l'origen grec i la importància comercial de l'assentament, amb l'aparició de noves estructures de gran valor

El jaciment de la Cella a Salou és d'un alt valor històric.
El jaciment de la Cella a Salou és d'un alt valor històric. | Port de Tarragona
30 de setembre de 2024, 13:14

Les recents excavacions al jaciment arqueològic de la Cella, situat a Salou i finançades pel Port de Tarragona, han fet importants descobriments que amplien el coneixement sobre l'origen i el funcionament d'aquest antic assentament. Les troballes indiquen que la ciutat podria tenir un origen grec, reforçant la seva singularitat històrica com a punt clau en les xarxes comercials de la Mediterrània.

Entre els descobriments més rellevants es troben unes teules de fabricació hel·lènica, que podrien confirmar que els grecs van ser els primers a dissenyar i establir aquest assentament al segle IV aC. Aquest fet obre noves perspectives sobre la influència grega a la península Ibèrica, ja que la Cella hauria estat un centre comercial amb connexions internacionals que rivalitzava amb altres ciutats mediterrànies.

A més, les excavacions han revelat un nou barri al nord-est del jaciment, on s'han identificat estructures d'habitatges de grans dimensions, de més de 90 m², amb una distribució organitzada seguint un patró fix. Aquest disseny urbanístic evidencia l'estructura complexa d'un assentament destinat no només a l'habitatge, sinó també a ser un punt de control estratègic a la badia de Salou.

La singularitat del jaciment de la Cella a Salou

Un altre dels descobriments destacats ha estat el possible hall d'un Andró, un espai reservat als homes o possiblement un recinte sagrat, amb una llar de foc en forma de pell de brau, similar als coneguts com a lingots xipriotes, presents en altres edificis de la Mediterrània. A més de ceràmiques i altres objectes domèstics, també s'han trobat nombrosos pesos de teler de terracota, indicant que La Cella no només era un centre comercial, sinó també un important nucli de producció tèxtil.

Els responsables de l'excavació destaquen la singularitat d'aquest assentament, que actuava com a "Port of Trade", establint relacions comercials amb colònies gregues com Massàlia (Marsella) o Ebussus (Eivissa), la qual jugava un paper central en la connexió comercial entre el nord d'Àfrica, el sud peninsular i la Mediterrània occidental.

Els resultats obtinguts reforcen la hipòtesi que la Cella podria identificar-se amb la llegendària Cal·lípolis, descrita per Rufi Fest Aviè com una ciutat amb imponents muralles i una gran influència comercial. Aquesta campanya d'excavació aporta noves proves que consoliden el valor històric d'aquest jaciment únic, situat entre Tàrraco i el Cap de Salou.