La Setmana Medieval de Sant Jordi de Montblanc ha tancat la seva 37a edició amb un balanç positiu. La festa medieval de Catalunya, que va cloure aquest diumenge al vespre després de dos caps de setmana de festa, ha registrat un èxit absolut de públic en tots els espectacles i també pels carrers durant els dos caps de setmana, fins i tot aquest darrer on la pluja va obligar a suspendre alguns dels actes.
La Setmana Medieval 2024 va començar amb el portant d'honor, Espartac Peran, entregant la primera rosa de Catalunya a la princesa. Amb aquest acte inaugural, la capital de la llegenda catalana més universal, va donar inici a la 37a edició de la Setmana Medieval. Un dels actes més esperats del mateix divendres, 19 d'abril, va ser el renovat espectacle de la Dracum Nocte amb un nou guió i projeccions a la muralla. D'aquesta edició també destaca les representacions de la Llegenda de Sant Jordi amb més de 350 actors damunt de l'escenari i que va exhaurir totes les entrades dies abans. Durant el primer cap de setmana també es va omplir a petar el pavelló del Casal Montblanquí per Les Nits Malignes, la nit de concerts amb els grups Crim i Xavi Sarrià. L'espectacle de l'entrega de la rosa va ser el punt culminant del primer cap de setmana amb un Foradot ple de públic.
Pel que fa a la resta d'exhibicions, l'espectacle familiar de la Cantata Teatral sobre la llegenda de la princesa i Sant Jordi, de la Factoria Bram, també va exhaurir totes les entrades, durant els dos caps de setmana la van veure unes 1.600 persones. El Sopar Reial es va viure amb intensitat després de les rondes trobadoresques pels carrers de la vila on el públic també va acompanyar. Pel que fa al Torneig Medieval Nocturn, amb totes les entrades venudes, va ser l'únic espectacle que a causa de la pluja es va haver de cancel·lar, també els Jocs Medievals a cavall que al final de l'espectacle es van haver de suspendre. Els cellers participants en el mercat de vins i caves, que s'organitza amb el suport de la DO Conca de Barberà i que enguany estrenaven nova ubicació al fossar de la muralla de Sant Francesc, han servit milers de tastos, en un primer cap de setmana de rècord i un segon diluït per la pluja.
La cloenda
L'estrena d'un nou espectacle, 'Recreació de la coronació del Rei Pere el Cerimoniós, 1336', va cloure la festa diumenge a la tarda, amb l'assistència de les comitives de les cinc cases i l'església de Santa Maria plena de gom a gom. La representació teatral va resseguir la història del rei explicada per la figura del protonotari montblanquí Jaume Conesa i la seva importància a la Cort de Pere el Cerimoniós i sobretot el seu paper com a normalitzador de la llengua catalana al segle XIV.
En acabar l'espectacle, Sant Jordi i la princesa van entregar l'espasa d'honor de l'Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi a l'Institut Guttmann, una entitat que ressalta en el camp de la neurorehabilitació com en l'àrea social, promovent la visualització i la inclusió de les persones amb diversitat funcional. La gerent i codirectora de l'Institut Guttmann, Montse Caldés, va agrair el reconeixement a l'Institut Guttmann i també va reivindicar "que hem de ser una societat inclusiva".
La cloenda va comptar amb l'assistència de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; l'alcalde de Montblanc, Oriol Pallissó; el president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Joan Canela; la directora dels Serveis Territorials a Tarragona del Departament de Cultura, Lurdes Malgrat; la diputada delegada de Transició Ecològica de la Diputació de Tarragona, Carme Ferrer, entre d'altres.