CRÒNICA

L'aigua que dona i pren vida a través de la mirada de fotoperiodistes d'elit a Tarragona

L'exposició «Aigua: Un viatge per descobrir com mou el món» és un recorregut cruent sobre la cara més fosca de la mala gestió hídrica

'Aigua: Un viatge per descobrir com mou el món' es pot visitar al Tinglado 1 de Tarragona.
'Aigua: Un viatge per descobrir com mou el món' es pot visitar al Tinglado 1 de Tarragona. | Laia Solanellas
14 d'abril del 2024

L'aigua és vida, però també pot ser desgràcia i, fins i tot, mort. Una exposició al Tinglado 1 del Moll de Costa de Tarragona vol desmuntar la imatge idíl·lica que tots tenim d'ella —blava, pura, cristal·lina— i ensenyar la seva cara més fosca de i les nefastes conseqüències d'una mala gestióhídrica en diversos punts del món.

Una mostra amb aquesta responsabilitatsocial només es pot executar amb èxit si compta amb dos ingredients essencials: un bon comissariat i fotògrafs d'alt nivell. El Port de Tarragona ha superat sense problemes aquests dos passos alienant-se amb la revista especialitzada 5W i amb fotògrafs tan reconeguts com Santi Palacios, Sanne Derks, José Colón, Santi Donaire i Solmaz Daryani, tots ells guiats amb una de les estrelles del fotoperiodisme del nostre país: l'Anna Surinyach. L'exposició, d'entrada gratuïta, es podrà visitar fins al 5demaig i s'emmarca en les Setmanes de l'Aigua organitzades pel port.

L'exposició vol trencar amb la imatge idealitzada que tenim de l'aigua.
L'exposició vol trencar amb la imatge idealitzada que tenim de l'aigua. Fotografia: Laia Solanellas

"L'aigua banya els grans problemes del món contemporani"

No és el mateix la sequera que el dèficithídric. La primera pot intentar ser reconduïda amb una gestió planificada i adequada de l'aigua, però la segona és la conseqüència directa de les males decisions humanes i provoca problemàtiques molts cops irreversibles. L'exposició retrata com "l'aigua banya els grans problemes del món contemporani", explica el periodista Agus Morales, director de 5W, qui també té veu en la mostra, ja que va acompanyar José Colón —un dels fotògrafs participants— a Ucraïna durant mesos per ensenyar com l'aigua pot ser utilitzada com a arma en una guerra. 

Anna Surinyach és la comissària de l'exposició a Tarragona.
Anna Surinyach és la comissària de l'exposició a Tarragona. Fotografia: Laia Solanellas

Cinc històries i 1.000 històries dins de cada història

Són cinchistòries congelades a través de cincmirades, però a dins de cada una d'elles hi ha 1.000històries. Anna Surinyach, comissària de l'exposició, explica a TarragonaDigital que la intenció era dotar l'espectador d'eines per mostrar alguns dels conflictes relacionats amb l'aigua arreu del món. "Intentem anar més enllà de la sequera, que és un dels problemes de casa nostra, i parlar també com es fa servir l'aigua com a arma de guerra en el cas d'Ucraïna o com l'ús de pesticides a Espanya contanima l'aigua, la desigualtat d'accés a l'aigua a Cuba o una capital, com és Jakarta, que s'està inundant i està en procés de canviar de lloc".

L'exposició surt d'un dels volums temàtics que edita la revista especialitzada 5W amb el títol 'Aigua' i és la primera vegada que fan una "exposició coral". Tant el treball fotoperiodístic com l'exposició de Tarragona persegueixen un mateix objectiu, que és trencar amb la imatge idealitzada que tenim de l'aigua ensenyant-ne una de subterrània, marró, i, sobretot, com la falta d'accés a aquesta aigua té conseqüències socials.

Jakarta: una paradoxa increïble amb l'aigua

"A l'exposició fem un viatge en el món", explica Surinyach. "Hem intentat que hi hagi diversitatgeogràfica i diversitat narrativa: n'hi ha de molt personals, com és el cas del tema de la SolmazDaryani, que és una fotògrafa iraniana que parla com el fet que estigui desapareixent el llac que era el motor de vida de la seva família els està afectant. També hi ha altres maneres de narrar, molt més informatives i de denúncia, com és el cas de l'apartat d'Ucraïna on es mostra com els russos estan atacant infraestructures d'aigua per afectar la població". 

Un dels temes que més impacta és el treball de SantiPalacios i MaribelIzcue amb 'Jakarta s'enfonsa', una investigació que van dur a terme el fotògraf i la periodista a la capital d'Indonèsia durant gairebé un mes de feina. Amb més de 10 milions d'habitants, és una capital que té posat el compte enrere i, de fet, se n'està construint una de nova perquè la mala gestió de l'aigua ha enfonsat, literalment, la ciutat.

Cinc històries de diferents racons del món amb l'aigua com a nexe.
Cinc històries de diferents racons del món amb l'aigua com a nexe. Fotografia: Laia Solanellas

"És un lloc amb molta pluja, més de setze rius travessen la ciutat, però la gent no té accés a l'aiguapotable i el que fan és fer pous", explica Izcue a TarragonaDigital. "N'hi ha moltíssims d'il·legals que converteixen la ciutat en un formatge Gruyère per agafar aigua dels aqüífers i això fa que el terreny s'enfonsi, i com més s'enfonsa més greus són les inundacions que pateix la ciutat, sumat a la crescuda del nivell del mar..., tot crea un triangle al voltant de l'aigua que posa en evidència moltes de les problemàtiques de la gestió hídrica".

El desig dels periodistes i fotògrafs participants en aquesta exposició temàtica és "generar debat i mostrarrealitats una mica més enllà de casa nostra" apunta la seva comissària. "Creiem que vivim en un món en què és imprescindible tenir una visióglobal dels problemes i la problemàtica de l'aigua ho és".