REPORTATGE

La Festa Major d'Almoster estrenarà el seu propi Ball de Gitanes amb un fort arrelament al poble

Amb motiu de Sant Abdó i Sant Senén, el municipi presenta a més noves músiques per al Seguici Festiu, totes elles creades pel reusenc Jaume Cuartero

Les balladores han estat assajant al Teatre Municipal les últimes setmanes abans de «presentar-se en societat»
Les balladores han estat assajant al Teatre Municipal les últimes setmanes abans de «presentar-se en societat» | Sandra Pérez
25 de juliol del 2024

Els veïns i veïnes d'Almoster celebren, fins al pròxim dimarts 30 de juliol, la Festa Major de Sant Abdó i Sant Senén en una edició que, enguany, ve carregada de novetats, especialment, en l'àmbit del Seguici Festiu. Les colles ja existents no només estrenen músiques per a les seves danses i marxes pels carrers, també sumen un nou element en cercavila, el Ball de Gitanes.

Aquesta dansa 100% de nova creació es presentarà en societat aquest dissabte 27 de juliol, a les 18 hores, a la plaça de l'Ajuntament, i comptarà amb el gegant Carrasclet i el Ball de Gitanes de Reus com a padrins de l'acte. De fet, el ball almosterenc neix de la mà de tres exballadores de la festa reusenca, fet que els ha permès treballar la proposta des de la proximitat i l'estima pel municipi veí i amb la màxima cura per evitar semblances o futures 'polèmiques de còpia', com va passar amb el Ball de Galeres de Valls.

La nova agrupació té ara unes 13 integrants, de les quals ballen vuit en cada ocasió, es troba sota el paraigua de la Colla Gegantera i consta com a propietat municipal. "Com a Ajuntament, vam estar encantats pel fet que es puguin crear coses noves, dotar de més vida al poble i, alhora, ampliar també la cultura popular", descriu el regidor de Festes d'Almoster, Oriol Calabuig.

Estretament vinculat a la terra

Tot i tractar-se d'una dansa que comença a caminar des de zero, des d'un primer moment, les seves impulsores tenien clar que havia d'estar molt arrelat a Almoster. De fet, Calabuig assenyala que "al municipi hi ha molt poques coses que es poguessin recuperar", com en el cas de Reus, on va tornar a ballar-se el 1982, basat en les referències del segle XVII.

ball gitanes almoster assaig sandra perez nacio
La complicitat de la Colla Gegantera ha estat clau perquè les balladores poguessin tirar endavant el projecte. Foto: S.P

En aquest cas, algunes membres del Grup de Dones Santa Àgata han impulsat el Ball de Gitanes i el boca-orella ha fet la resta perquè pugui ser una realitat. Una de les impulsores, Marga Bergadà, explica que "consideraven que al Seguici Festiu li faltava algun element més, perquè la Festa Major és petita i, fins i tot, alguns van desaparèixer, com els Diables".

Llavors, es van animar a iniciar tot el procés: després de Nadal van començar a preparar tots els detalls, perquè tot havia de ser nou (vestits, colors, accessoris...) i després de Setmana Santa ja van engegar els assajos; primer, un per setmana, i, en aquest últim mes i mig, tres setmanals. Aquest dissabte lluiran per primer cop les camises blanques, faixes negres i les faldilles florals, amb cinc colors diferents en parelles.

Bergadà apunta que "les flors petites representen el camp" i "l'estaquirot no va vestit de diable com a Reus, sinó de pagès amb un mocador obert al cap, faixa negra, camisa blanca, pantalons verds i espardenyes". Així mateix, les cintes són verdes i grogues per 'influència' de la Festa de l'Oli que es fa al municipi i, com a decoració del pal, "porten unes fulles d'olivera, en lloc de flors (Reus) o un càntir (La Selva del Camp)". La finalitat de tot plegat era identificar el poble i tenir unes característiques úniques.

Més patrimoni cultural, més festa, més caliu

La Jordina Almacelles ha creat la coreografia, les cintes i les teles són del Barato de Reus, el vestuari l'ha confeccionat l'Elisabeth García de Fil a l'Agulla, el pal és obra de Francesc Bofarull i el reusenc Jaume Cuartero ha composat la música, que tampoc inclou gralles com la melodia reusenca. També, incorporaran parlaments a la presentació, que ha redactat Tatiana Boira i que tractaran sobre política, cultura i els dos padrins del ball.

Un cop estrenat, el Ball de Gitanes d'Almoster sortirà, també, en cercavila el pròxim 28 de juliol i ja "s'instal·larà" com un membre més del Seguici. Marga Bergadà recalca, alhora, la voluntat que ha tingut per dur-ho a la Festa Major "gran", ja que es va plantejar de presentar la dansa per Sant Miquel, al setembre, i van fer un 'esprint' per tenir-ho enllestit al juliol.

ball gitanes assaig almoster sandra perez nacio
Les cintes, la vestimenta oficial i el pal tots remeten a la tradició pagesa i el conreu d'oliveres del poble. Foto: S.P

El regidor de Festes celebra que "la festa continuï creixent any rere any, perquè està més viva que mai i cada cop és més participativa". Especialment, "quan es tracta de crear coses noves i potenciar els actes festius, tothom hi està disposat", assenyala. La Colla Gegantera n'és un exemple, que ha acollit amb els braços oberts la gestió del nou Ball de Gitanes, que s'incorpora de ple dret com un element més.

"Volíem que fos un ball propi, arrelat al municipi i amb coses típiques d'Almoster com a poble de pagesos", descriu satisfet Oriol Calabuig. Amb tot, no hi ha altres idees sobre la taula -més enllà d'una possible versió infantil- perquè la prioritat és potenciar els elements ja existents, tractant-se d'un poble petit i amb un teixit associatiu reduït. Així, el regidor de l'àrea conclou: "No ens tanquem portes a elements o balls futurs, però que el que ja tenim no perdi qualitat o massa social; som sempre els mateixos i no volem despoblar les agrupacions que ja tenim".