El Festival Internacional de Curtmetratges de Vila-seca (FICVI) projectarà del 8 al 17 de novembre 46 films, provinents de 56 països, que busquen interpel·lar directament l'espectador amb temàtiques com l'amor, l'amistat o la intel·ligència artificial. En concret, s'oferiran vint ficcions, deu documentals i setze animacions, les quals es programaran per temàtiques i no per gènere, segons ha afirmat la nova directora artística, Alba Bresolí. Aquests treballs han estat escollits entre prop de 1.500 curtmetratges, assolint un nou rècord d'inscripcions. A més, n'hi ha tres que opten a ser nominats als Goya. La 9a edició del certamen també reconeixerà la directora, productora, guionista i actriu Marta Balletbò-Coll amb el Premi Trajectòria.
"El nostre objectiu sempre ha estat clar: trobar el millor cinemaemergent en format curt, tant nacional com internacional", ha defensat Bresolí, qui ha reconegut que "no ha estat fàcil" escollir entre els gairebé 1.500 treballs inscrits. A l'hora de seleccionar els 46 que configuren la programació final, la directora artística ha afirmat que s'ha tingut en compte que fossin "històries que l'espectador sentís pròpies", alhora que "ensenyessin noves realitats".
"Considero que estem en un moment bastant fosc de la història, entre els conflictes i les guerres que hi ha, i volíem que el FICVI fos una celebració del cinema, de l'amor, de la identitat", entre altres. "Hem buscat pel·lícules amb el desig de compartir vivències que ens emocionin, que ens facin recordar i retrobar-nos", ha afegit.
La programació del FICVI 2024
Entre els 46films seleccionats, que es projectaran del 8 al 17 de novembre al Celler de Vila-seca, hi ha vint ficcions que "ens transporten a altres realitats, amb protagonistes a la recerca d'un nou lloc on viure, d'una nova manera de relacionar-se i d'entendre el món que els envolta", deu documentals que "posen el focus en persones sovint invisibles per a la societat, com la gent gran o les persones migrades" i d'altres que celebren l'amistat o l'amor, així com setze animacions que "exploren innovadores tècniques digitals com la IA i també analògiques, oferint-nos una experiència sensorial que ens condueix a mons fins ara inimaginables".
Entre aquests, Bresolí ha destacat que n'hi ha tres que opten a ser nominats als Goya 2025. Es tracta de 'La gran obra', produït per Lluís Quílez Sala i dirigit per Àlex Lora; 'Mentiste Amanda', produït per Nuria Muñoz Ortín i dirigit per Eva Libertad i Nuria Muñoz Ortín, i 'Els Buits', produït per Carlotta Schiavon, Ian de la Rosa i Laura Rubirola Sala i dirigit per Isa Luengo, Marina Freixa Roca i Sofía Esteve.
A més, el FICVI col·labora amb l'Acadèmia del Cine com a certamen col·laborador en la preselecció de curtmetratges en les categories de Ficció i Animació per als Premis Goya.
Balletbò-Coll, Premi Trajectòria
Durant la jornada inaugural, es lliurarà el primer dels premis del FICVI. Els organitzadors lliuraran el Premi Trajectòria a la directora, productora, guionista i actriu Marta Balletbò-Coll. A més, es projectaran dos dels seus curtmetratges -'Arlequí Exterminador' i 'Intrepidíssima'- i es clourà amb un col·loqui amb l'autora.
La programació del festival s'acompanyarà de tallers, activitats paral·leles i espais de networking per a professionals del sector, entre altres.