Reus acollirà, per primera vegada aquesta tardor, el Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya (FICAC), una iniciativa de l'entitat CinemÀfriques que el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament fa als municipis catalans i que enguany arriba a la tercera edició. Des de l'àmbit de Solidaritat i Cooperació de l'Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials de l'Ajuntament s'han programat tres pel·lícules, que tracten tres temàtiques diferents: migracions, feminisme i emergència ambiental.
Una programació que vol fomentar la reflexió, amb l'objectiu de conscienciar la ciutadania sobre la necessitat d'un canvi de mirada, i la necessitat d'una transformació en el model de desenvolupament actual. Les pel·lícules es projectaran a la Sala Emili Argilaga del Centre de Lectura a les 18.30 hores els dies següents:
- Dimecres 9 d'octubre:
- Bablinga, de Fabien Dao. Un curtmetratge de quinze minuts de durada fet a Burkina Faso l'any 2019. Tracta sobre els fantasmes del migrant que vol tornar cap a casa.
- Wallay, de Berni Goldblat. Un llargmetratge de ficció de vuitanta-quatre minuts de durada fet a Burkina Faso l'any 2017. Versa sobre el viatge iniciàtic d'un jove rebel des dels suburbis parisencs fins a la zona rural de Burkina Faso.
- Aquesta primera sessió serà dinamitzada per Sebastián Ruiz-Cabrera, en representació de l'entitat CinemÀfriques.
- Dimecres 23 d'octubre:Freda, de Gessica Généus. Un film de ficció de noranta-tres minuts de durada produït conjuntament per Benin, França i Haití l'any 2021. Aborda el futur incert d’una jove resilient a Haití.
- Dimecres 6 de novembre: Aya, de Simon Coulibaly Gillard. Un documental de noranta minuts de durada produït conjuntament per Bèlgica, França, Costa d'Ivori l'any 2021. Una història sobre la pèrdua d'unterritori i de la infantesa.
Per primera vegada, en aquesta tercera edició, el FICAC està present a les quatre capitals catalanes. Fins al desembre, passarà per un total de 15 municipis, entre els quals Cambrils, Tarragona, Vilafranca del Penedès i Reus. L'edició 2024 compta amb la incorporació de 10 noves produccions entre documentals, ficcions i curtmetratges, que s'uneixen als més de 25 films del catàleg, en què hi ha representats més de 15 països del continent africà.
Festival Itinerant de Cinemes Africans
El FICAC té els seus orígens en el FICAB, el Festival Internacional de Cinemes Africans de Barcelona, i va començar a forjar-se l'any 2017 amb persones de Wiriko, Africaye, CEHDA i el CEAi de Barcelona. Durant tots aquests anys, més de 10.000 persones van gaudir de les projeccions i les activitats organitzades.
Llavors, després de la pandèmia, l'any 2022, es va redefinir el projecte. Amb la vocació descentralitzadora del Fons Català de Cooperacio, i d'acord amb la capil·laritat territorial de les diàspores africanes per tot el territori, l'associació Cinemàfriques i el Fons van decidir, ampliar aquesta oferta cultural a tots els municipis com a eina de cohesió social i crear el Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya (FICAC).
A la primera edició, hi van participar 12 municipis i a la segona, 16 municipis de les demarcacions de Tarragona, Barcelona i Girona, aproximant cinemes africans a més de 1.600 persones. El FICAC, per tant, pretén convertir-se en un espai d'entreteniment i divulgació que, a través del cinema, revifi la dita que subratlla que la cultura pot servir també per prendre consciència de la realitat. Per fer-ho, el FICAC, més enllà de projectar la cinematografia seleccionada, vol connectar-se i articular-se tant amb el teixit cultural, educatiu i social, com amb la diàspora africana resident a Catalunya.
Es tracta de sensibilitzar a través de la transmissió de filmografia africana i apropar la realitat del continent a la ciutadania com a alternativa al relat d'una Àfrica desolada. Per fer-ho, proposa una programació que aboca una gamma cromàtica en positiu d'aquest continent.