Finalitza la reconstrucció d’un històric mur de pedra seca de Cunit

Es tracta d'una construcció del segle XVIII ubicada al bosc de Can Ros

Participants al camp de treball
Participants al camp de treball | AC
21 de juliol del 2024
Actualitzat a les 11:28h

Aquests dies de juliol ha finalitzat la reconstrucció del mur de pedra seca situat a una zona boscosa del municipi de Cunit, concretament al Bosc de Cal Ros. Aquesta tasca s’ha portat a terme gràcies al Camp de Treball, amb la participació de 15 joves, 3 monitors i 2 tècnics.

El mur de pedra seca, una construcció emblemàtica que data del segle XVIII, ha estat restaurat seguint els mètodes tradicionals per mantenir la seva autenticitat i valor històric. Aquest tipus de construcció, declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, representa una tècnica de construcció sostenible que no utilitza cap tipus de morter, només l’encavalcament de pedres seleccionades i col·locades manualment per garantir la seva estabilitat.

Els monitors del camp de treball, amb el suport dels tècnics Roser Hernández i Albert Martínez, han coordinat les activitats. Hernández ha explicat: “Estem molt contents. El que hem fet és arreglar el marge del costat de la barraca de pedra seca de Cal Ros. Això va durar 3 dies i després vam desbrossar el que semblava un camí.”

La primera setmana es van dedicar a desbrossar i netejar elements vegetals, i un cop netejat es va començar a reconstruir el mur tal com era abans.

“La recuperació d’aquest mur és un pas important en la preservació del nostre patrimoni cultural i arquitectònic”, ha declarat la regidora de Joventut, Yolanda Sánchez afegint que “Aquest projecte no només posa en valor la nostra història, sinó que també promou tècniques constructives sostenibles i respectuoses amb el medi ambient, realitzada per joves”.

Aquest projecte ha demostrat la importància de la col·laboració i l’esforç col·lectiu per preservar el patrimoni històric del municipi, alhora que ofereix als joves l’oportunitat d’aprendre tècniques tradicionals i sostenibles.

Arxivat a