El Trapezi torna a Reus amb una vintena de companyies i una clara aposta per temàtiques socials

La 28a edició presentarà, entre els dies 8 i 11 de maig, fins a quaranta espectacles locals i internacionals consolidant espais i incorporant-ne de nous

La nova edició de la fira aposta pel talent local i reivindicar la mirada femenina i social
La nova edició de la fira aposta pel talent local i reivindicar la mirada femenina i social | Sandra Pérez
10 d'abril del 2024
Actualitzat a les 14:36h

Reus tornarà a acollir, un any més, la Fira del Circ de Catalunya Trapezi, com a centre neuràlgic del sector, i amb una quarantena de companyies que internacionals de renom que presentaran les millors propostes del circ contemporani a la ciutat. Entre els dies 8 i 11 de maig del 2024, tindrà lloc la 28a edició, en què repeteixen codirecció Cristina Cazorla i Alba Sarraute.

Precisament, la visió de gènere i la mirada femenina serà omnipresent des de la programació als formats que presentarà la fira. Així mateix, fan una clara aposta pel talent local amb una vintena de companyies catalanes i un 25% d'intèrprets internacionals que viuen al territori.

Les temàtiques socials i la interconnexió amb altres llenguatges -com la dramatúrgia o la dansa- també estaran molt presents en la pròxima edició del Trapezi, que fidelitzarà els espais incorporats l'any passat i estrena noves carpes per acollir més espectacles en un programa concentrat, de nou, en quatre dies.

Les entrades per als espectacles de pagament, aquells que es duran a terme als teatres de Reus, tindran uns preus populars d'entre 2 i 8 euros. A més, els espectadors i espectadores podran acollir-se als descomptes habituals dels recintes escènics. Sortiran a la ba partir del dia 23 d'abril, a través de la pàgina web de la Fira Trapezi.

Consolidació d'espais i noves carpes

A més de fidelitzar el públic, l'objectiu és continuar posicionant la fira entre les millors cites de professionals del circ europeu, amb propostes obertes a tots els formats i disciplines, així com amb la creació d'espais per escoltar les necessitats del sector. Com a primera novetat, la inauguració institucional serà el dimecres 8 de maig, a les 17.30 hores al Centre Cultural Castell del Cambrer, de la mà de Martí Soler, i l'espectacle inaugural, a càrrec de la companyia murciana UpArte, serà a la plaça del Mercadal, a les 22 hores.

Respecte de passades edicions, es mantenen les propostes escèniques als Teatres Fortuny i Bartrina, hi haurà diversos "escenaris" a l'aire lliure en diferents places, i, a més de consolidar el Parc de la Festa i el Parc Sant Jordi, s'incorpora una carpa a la plaça Baluard i els espais de les places Sant Pere i Cultura de la Pau. El Trapexic tindrà lloc a la zona de Mas Iglesias.

En el cas de les carpes "Domo", on es representaran propostes pensades per aquell espai concret -site specifics-, també s'aprofitaran per dur espectacles de més petit format els altres dies.

El cartell d'enguany

L'autor de la imatge d'enguany és l'italià Fabio Balanzoni, establert a la capital del Baix Camp des de fa set anys. El cartellista explica que "ha intentat plasmar la seva visió de la fira -que el va impactar molt quan la va descobrir- en petit". Acostumat als grans circs de Milà, va quedar molt sorprès amb l'organització reusenca i va sentir "una emoció molt forta" quan ho va viure per primera vegada.

En la proposta gràfica, destaca un dels fanals de la plaça del Mercadal com a element distintiu local i, al voltant d'aquesta, es plasmen "l'espontaneïtat i l'atreviment del circ, mitjançant 'trossets' de paper i dibuixos amb bolígraf".

Els colors principals són el blau i el groc, amb la voluntat de desmarcar-se del vermell habitualment associat al circ. Balanzoni descriu, al mateix temps, la importància de la música i les diferents disciplines -acrobàcia, funambulisme, malabars- i reivindica l'Elefant del Trapezi com a únic "animal" a l'esdeveniment.

cartell trapezi 2024 reus sandra perez nacio
Els colors blau i groc, característics del cartell, també tindran molta presència en els espectacles. (Foto: Sandra Pérez)

Diversitat de temàtiques i llenguatges

L'objectiu de la Fira Trapezi 2024 és arribar a tot tipus de públics i generacions i "aconseguir que el circ trenqui totes aquestes fronteres que ens fan tant de mal a tots", assenyala la directora artística Alba Sarraute. Cristina Cazorla afegeix que "s'ha optat per tota mena de formats per cridar tota classe de programadors i, especialment, empoderar el circ perquè entri a les sales".

La branca "escolar" o educativa del programa es trasllada enguany a tota la setmana i surt dels centres educatius. Els infants podran gaudir i aprendre de les diferents disciplines del circ a la gran Carpa del Cabaret, a la plaça Anton Borrell. L'elefant del Trapezi es mourà de forma itinerant per fer crida a les diferents escoles reusenques.

Cazorla exposa que les línies dramatúrgiques i els missatges socials acompanyaran un sector del circ que es troba "en un punt d'inflexió des de fa diversos anys". Les històries incloure temàtiques com el suïcidi, el dol i la mort, la depressió, les veus interiors i la salut mental, la maternitat i conciliació familiar, la visió de gènere i el no binarisme, entre altres.

Propostes destacades

La mirada femenina, al mateix temps, predomina en el nombre de direccions i interpretacions a càrrec de dones. El Trapezi 2024 comptarà amb molts exemples, com la Cia Marta Renyer, La Campistany, Las Couchers, Clara Poch (Mumusic Circus) o "B.O.B.A.S". Hi haurà agrupacions participants de nou comunitats autònomes i figures catalanes com Joan Català o Manel Rosés.

Les directores artístiques apunten que hi haurà molt d'humor, no totes les propostes estaran vestides de drama. Especialment, moltes d'elles tindran una mirada adreçada als infants, com Gorka o la companyia Balusca, que presentarà un espectacle mai vist a Catalunya.

No faltaran tampoc referents sèniors del circ català, amb els fundadors del Trapezi, Bet Miralta i Jordi Apsa (Escarlata), que seran els convidats d'honor; entre caps de cartell internacionals que duran acrobàcies i propostes aèries i de cos a cos. Tot plegat, "amb una perspectiva que busca ser molt omnicomprensiva i convidar tothom", conclou el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Reus, Daniel Recasens.

alba sarraute presentacio trapezi 2024 sandra perez nacio
Alba Sarraute i Cristina Cazorla repeteixen, per segon any consecutiu, com directores artístiques. Foto: Sandra Pérez

Un atractiu de ciutat: Reus, referent del circ

En la presentació de la nova edició, l'alcaldessa reusenca, Sandra Guaita, ha recalcat que "el mes de maig és sinònim de Trapezi i és un moment en què la ciutat es revoluciona", ja que s'ha convertit en un esdeveniment referent gràcies a la tasca de molta gent: professionals del circ que treballen amb entusiasme cada any, tècnics municipals i els diferents regidors, regidores i Govern que l'han liderat en cada ocasió.

Alhora, ha aprofitat per destacar els diferents guardons que ha obtingut la fira en aquests 28 anys, com el Premi Nacional de Cultura (2007), el Premio Nacional de Circo (2012) o la Medalla d'Or de l'Acadèmia de les Arts Escèniques (2023).

"Reus és un centre cultural fonamental en el Camp de Tarragona i és una fita molt important tenir un mercat estratègic de circ a les nostres comarques", ha valorat Lurdes Malgrat, directora dels Serveis Territorials del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Tarragona.

A més, ha fet referència a la importància de "fomentar el pensament crític" i ha ressaltat les jornades Pro Trapezi Catalan Arts com a plataforma d'exhibició i treball del circ català. Noemí Llauradó, presidenta de la Diputació de Tarragona, ha apuntat que "la mirada de dona" des de direcció és un tret diferencial de l'esdeveniment, que suposa, també, "gran riquesa pels establiments comercials, turístics i de restauració".