També poden trobar la diferència entre un ferrer i un boter i, en família, es pot fer consciència de la importància d’aprofitar intel·ligentment els recursos que l'entorn ofereix. En aquest sentit, el MVR disposa d’espais i recursos pensats especialment per al públic familiar. Per exemple, a la sala de l'Arbre hi ha una ludoteca, un espai de lectura i joc autònom obert al públic de manera lliure. Està ideat en sincronia amb els eixos de treball del museu, on hi s'hi poden trobar llibres, contes, jocs de taula col·laboratius i molt més.
El Festival RUSC
Com a activitats destacades d'aquest estiu, del 27 de juliol a l’1 d’agost, al Museu de la Vida Rural els versos i la música tornaran a ressonar per tots els racons amb activitats per a tots els públics. Sota la direcció artística d’Alba Vinyes Lasso, el RUSC 2023 començarà el dijous 27 de juliol a les 20 h amb el recital que, com sempre, coincidirà amb el primer dia de Festa Major de l’Espluga de Francolí. Enguany, comptarem amb la participació de Jordi Llavina, Mireia Casanyes Dalmau, Maria Sevilla Paris, Víctor Bonet Arbolí, Oriol Sauleda i la música de Clara Andrés.Després del recital, hi haurà una doble sessió de Les bones dames, l’extraordinari espectacle que ens endinsa a l’exposició TROS DE DONA a través de la música.

Image del Museu de la Vida Rural Foto: Museu de la Vida Rural
L’endemà, el 28 de juliol, hi haurà l’espectacle Joan Isaac, Carme Sansa i els Set pecats capitals. El dissabte 29 de juliol serà el torn del Rusquet, la proposta per als més petits. I l’edició 2023 del RUSC acabarà el dimarts 1 d’agost amb el recital poètic de Juana Dolores i, posteriorment, concert del grup Annexes.
Durant tots els actes del RUSC es disposarà de zona de menjar i beguda.
No et perdis l'exposició TROS DE DONA
L’exposició TROS DE DONA és la nova exposició de producció pròpia del Museu. Reivindica el paper de les dones al llarg de la història posant en valor les moltes tasques diàries i necessàries pel sosteniment de la vida; tasques sovint invisibles, però imprescindibles. Tasques que necessiten de noves mirades per assolir un futur diferent amb una corresponsabilitat real.Comissariada per Anna Maria Andevert, neix com a conseqüència d’un projecte d’investigació impulsat pel Museu i realitzat per Catalina Gayà Morlà, Judith Ruiz Crosas i Laia Seró Moreno sobre la presència de les dones en l’exposició permanent del Museu. Arran d’aquesta investigació i d’un treball conjunt amb una quarantena de dones de l’entorn més proper, s’evidencia que el relat etnològic posa el focus en les tasques materials i productives, eclipsant aquelles vitals i imprescindibles com són les tasques reproductives.

Imatge de la comissària de l'exposició Foto: Albert Oliva
Per això l’objectiu d’aquesta exposició és el de reconèixer el valor de totes aquestes tasques però també la importància del paper de les dones en qüestions educatives, afectives, ambientals, sanitàries, físiques, socials i domèstiques.
Estructurada en quatre àmbits (casa, carrer, cos i terra), a més d’un gran nombre de peces de la col·lecció del Museu (algunes mai exposades fins ara) l’exposició compta amb instal·lacions artístiques, videoart, escultures, gravats, fotografies o infografies, entre altres disciplines. Durant el recorregut les peces etnogràfiques i històriques dialoguen amb obres artístiques contemporànies de creadores com la fotògrafa Joana Biarnés, les artistes Maria Ruido, Anna Dot, Mercedes Pimiento, Beatrice Bizot, Mònica Galera o del col·lectiu de dones artistes Leftovers.