En aquest context, el Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner (CEDIM) ha programat l'exposició titulada 'Domènech i Montaner, patrimoni mundial. A la recerca de l'art nacional perdut'. L'exposició ofereix un recorregut visual a través de diversos monuments històrics i artístics, actualment declarats Patrimoni Mundial per la UNESCO, amb l'objectiu de destacar la influència dels estudis realitzats per Domènech i Montaner sobre el patrimoni antic català en la seva pròpia obra arquitectònica.
Aquesta exposició forma part del programa d'activitats organitzat per la Casa Navàs en el marc de la commemoració de l'Any Domènech i Montaner i compta amb el suport de l'Agència de Promoció de Ciutat de l'Ajuntament de Reus.
L'exposició, comissariada per l'historiador i president del CEDIM, Carles Sàiz, així com per la restauradora de béns mobles i coordinadora del CEDIM, Gemma Martí Rey, es podrà visitar a partir del 5 al 26 d'octubre a la Casa Navàs.
Una exposició per entendre Domènech i Montaner
L'exposició està estructurada en set àmbits temàtics, començant amb la visió de Domènech i els seus estudis sobre Tàrraco i Barcino, que revelen la faceta d'arqueòleg de l'arquitecte. A continuació, s'explora la seva faceta com a medievalista, amb una incursió en els monuments romànics i gòtics de l'edat mitjana, destacant les esglésies romàniques de la Vall de Boí i els monuments de l'època nacional de la monarquia catalanoaragonesa, com el Monestir cistercenc de Poblet.
L'exposició culmina amb la projecció d'una nova arquitectura que integra tots els estils nacionals antics, transcendint-los mitjançant l'eclecticisme, donant lloc al Modernisme català. Aquesta etapa es representa especialment a través dels projectes icònics de Domènech, com el Palau de la Música i l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, ambdues obres també declarades Patrimoni Mundial.
Els visitants de l'exposició tindran l'oportunitat de veure recreacions 3D fotogramètriques d'alguns dels edificis patrimonials presentats, com Centcelles o les esglésies de la Vall de Boí, així com una recreació de la pintura al fresc de Sant Climent de Taüll.
Una exposició itinerant
L'exposició serà itinerant i, després de la seva obertura a Reus el 5 d'octubre, viatjarà al Monestir de Poblet i a Brussel·les, on s'organitza l'Any de l'Art Nouveau. Finalment, conclourà el seu recorregut al Recinte Modernista de Sant Pau de Barcelona, llocs que es presenten al llarg de l'exposició com a testimonis del patrimoni estudiats per Lluís Domènech i Montaner.
A més, l'exposició disposarà d'un catàleg propi i d'àudios accessibles mitjançant codis QR, per aprofundir en el seu contingut.