La Conca de Barberà compta amb un nou Bé Cultural d'Interès Local

L'espai és conegut popularment com les Arcades de la Bassa

Publicat el 01 de juny de 2022 a les 09:03

El ple del Consell Comarcal de la Conca de Barberà ha aprovat, per unanimitat, declarar com a Bé Cultural d'Interès Local la sala de la planta soterrani de la Casa de la Vila de Passanant i Belltall. Es tracta d'una petició del mateix ajuntament del municipi. L'espai és conegut popularment com les Arcades de la Bassa, en referència a la seva antiga destinació.

 

Actualment, l'estat de conservació del soterrani amb les restes de l'antiga bassa de la vila és molt bo. El fet d'haver cobert l'antiga bassa amb arcs de pedra va permetre conservar les parets perimetrals. I només ha estat modificada per l'enderroc d'un petit tram d'aquesta bassa, per habilitar un espai de connexió entre els dos trams d'arcs.

 

El conjunt constructiu situat al soterrani de l'Ajuntament de Passanant i Belltall es considera molt interessant pel fet que posa en valor com, a finals del segle XIX i primera dècada del segle XX, encara es va considerar la utilització d'arcs fets amb carreus de pedra.

 

Es tracta d'una tècnica molt característica de l'època medieval i moderna, que permetia sustentar un edifici de dues plantes sense malmetre un element constructiu tan interessant per a la història de Passanant, com és l'antiga bassa de la vila.

 

El Museu Comarcal amplia el fons

Per altra banda, el Museu Comarcal de la Conca de Barberà amplia el seu fons d’art amb la incorporació, a l’espai expositiu, d’una la talla d’una Mare de Déu amb l'infant, datada entre finals del segle XV i principis del segle XVI i que està atribuïda a l’artista conegut com el Mestre del Tallat.

 

La peça va ser elaborada en pedra i representa la marededéu que sosté al nen Jesús. La corona, els cabells rinxolats de la figura de la Mare de Déu o la forma de la cara esdevenen trets característics de l’obra d’aquest mestre d’obres i escultor del baix gòtic català, que va comptar amb el suport i finançament de l’abat de Poblet, Payo Coello, els senyors de Savallà i els de Solivella, explicava avui en roda de premsa l’historiador de l’art, Damià Amorós.

 

L’adquisició de la peça ha arribat fruit d’una subhasta que ha comercialitzat algunes joies provinents d’una col·lecció d’art particular emplaçada al Camp de Tarragona. El Consell Comarcal de la Conca i l’Ajuntament de Montblanc han col·laborat, a parts iguals, en l’adquisició de l’obra per un import de 9.700 euros. Les tasques de rehabilitació han estat finançades des del consistori montblanquí