La desconeguda segona Sagrada Família: és a Tarragona i rep pocs visitants

És obra de Josep Maria Jujol, un dels col·laboradors d'Antoni Gaudí

Publicat el 02 d’abril de 2022 a les 04:00

Per tothom és més que coneguda la Sagrada Família de Barcelona, obra de l’arquitecte modernista Antoni Gaudí. Ara bé, poques persones, fora de la demarcació de Tarragona, saben de l’existència d’una «altra Sagrada Família», molt més senzilla i humil però del tot interessant.

 

Es troba situada dalt d’un turó al terme municipal de Montferri, on antigament hi havia hagut un corral de bestiar. És obra de Josep Maria Jujol, un dels col·laboradors de Gaudí. La construcció del santuari, dedicat a la Mare de Déu de Montserrat, es va iniciar l'any 1925. El temple, en el qual hi va treballar tot el poble, no es va acabar, però, fins al 1999.

 

L'estructura, va ser construïda a partir de cent vint arcs catenaris i amb forma de vaixell, amb la proa encarada a Montserrat. A l'interior hi predomina la policromia amb vitralls de colors vius, dissenyats pel mateix Jujol.

 

Un Pla Director per potenciar el temple

En els últims anys, el santuari ha esdevingut un potent atractiu turístic del municipi i també de la comarca. No obstant això, la crisi sanitària, cultural i econòmica que ha desfermat la Covid-19 ha fet que el santuari hagués de tancar durant mesos.

 

En aquell moments, fonts municipals van explicar a TarragonaDigital que el monument va patir «una davallada sense precedents de les visites, els casaments i els actes que anualment acull l’espai». En aquest sentit, el turisme és una de les principals fonts d’ingressos que té l’Ajuntament per al manteniment de l'espai, protegit com a Bé Cultural d'Interès Local, i la recaptació de 2020 va esdevenir «del tot insuficient per a dur a terme una conservació correcta de la zona».

Pla general de l'ermita de Montserrat de Montferri
Ermita de la Mare de Déu de Montserrat de Montferri | Albert Oliva

Per sort, la situació ha millorat i s'ha pogut recuperar la dinàmica d'abans de la pandèmia. Al mateix temps, per tal de no tornar a viure un escenari similar, des d’aquest municipi de l’Alt Camp es vol promoure un Pla Director que atorgui més entitat al santuari.

 

Amb la proposta, també es vol aconseguir potenciar més tota la zona com a pol turístic. En aquest sentit, l’Ajuntament de Montferri confia que aquesta estratègia «pot aplanar el camí per optar a ajuts com l'1,5% Cultural i dur a terme millores importants en el monument».

 

Com arribar al santuari

Per arribar al Santuari de la Mare de Déu de Montserrat, cal tenir en compte que el trajecte entre Tarragona i Montferri és relativament fàcil, de 30 minuts. Es pot combinar la N-240 i la C-51. D´altra banda, des de Lleida, el recorregut és de 59 minuts per l´AP-2. Des de Barcelona, ??la ruta és d´1 hora i 11 minuts per l´AP-7.

 

Un cop al poble, el santuari es troba a 700 metres del centre en direcció nord-est.