La Festa Major de Reus sumarà el Superadrac, el primer element adaptat

L'ha impulsat l'Associació Supera't, que treballa amb persones amb trastorns de l'espectre autista

Es vol convertir en un element inclusiu de la Festa Major reusenca
Es vol convertir en un element inclusiu de la Festa Major reusenca | Laia Solanellas
29 d'agost del 2023
Actualitzat a les 15:34h
El Bestiari Festiu de la ciutat de Reus tindrà un nou component el pròxim 16 de setembre, el Superadrac. Es tracta d'una iniciativa de l'Associació Supera't, que treballa amb persones amb trastorns de l'espectre autista. L'element, adaptat perquè el puguin fer servir persones amb cadira de rodes, no s'incorporarà al Seguici d'entrada, tot i que l'entitat no descarta plantejar-ho si té bona acollida.

A l'associació hi ha persones que participen activament en la Festa Major de Reus. "Ens vam adonar que no tothom pot gaudir igual de la cultura tradicional i popular", explica la presidenta de l'Associació Supera't, Mònica Bellido. Els mateixos nens i infants de l'entitat van proposar fer un element en el qual tothom pugui participar.

Amb aquesta idea han anat a picar portes, i s'han acabat implicant en la iniciativa la Diputació de Tarragona, l'Ajuntament de Reus i la seva àrea de Cultura, El Círcol, la Confraria la Verònica, Clau de Volta Ministrils, Rotary Reus, Forn Sistaré, Plusfresc Reus i Club Costa Daurada. També hi prenen part El Barato, que ha dissenyat el vestuari, Daniel Carbonell i les Tarotes de l'Aula de Sons, en la part musical, i Avall Creacions com a taller artífex de la figura.
 

Dissenyat segons les idees dels membres de l'entitat

Amb la idea inicial, dins de l'associació mateixa, es va obrir una pluja d'idees. "Hi va participar qui va poder, perquè no tothom a l'associació s'expressa verbalment, per exemple", explica. "Hi ha persones implicades el projecte que, fins que no vegin el drac acabat, no en són prou conscients, del procés que estem treballant", afegeix Bellido.

S'han proposat característiques com "que tingui dos caps, quatre potes, que tregui foc... I vam fer trobades amb l'escultor, que també ha tingut un paper rellevant, és clar". Amb l'impuls de Supera't ha sigut el taller Avall qui ha construït la figura, i l'entitat s'ha encarregat de la resta d'elements necessaris.

La música que l'acompanyarà no serà estrident, i la bèstia naixerà escopint aigua. Tot i això, l'objectiu és que també acabi traient foc, però amb carretilles que no tindran cap tro final. Bellido aclareix que es tracta d'una segona fase, i que caldrà passar abans tot un procés de formació i conscienciació per al qual ja han demanat ajuda al Drac de Reus que, juntament amb la Cucafera, seran els padrins del Superadrac.
 

El Superadrac, adaptat a les cadires de rodes

L'objectiu és obrir la possibilitat de portar el drac a persones amb diversitat funcional, motiu pel qual s'ha dissenyat pensant en les persones que van en cadira de rodes. L'arribada del Superadrac va en la mateixa línia que altres iniciatives recents per facilitar la inclusió de persones amb sensibilitats sensorials.

Un altre exemple és el tram tranquil que es va implantar a la Professó de la passada Festa Major de Sant Pere. L'objectiu, segons exposen des de Supera't, és que hi hagi espais perquè tothom pugui viure la festa de la manera més inclusiva possible.

El disseny de la figura, que mantenen en secret, combina elements que recorden als dracs orientals amb trets modernistes inspirats en obres d'Antoni Gaudí i Lluís Domènech i Montaner. Després de tres anys de feina, la presentació en societat serà el 16 de setembre, en el marc dels actes previs a les Festes de Misericòrdia.
 

La inclusió com a objectiu principal

"Volem que posi els peus al carrer per Misericòrdia, i esperem que tingui força acceptació, volem que sigui un drac inclòs en la Festa", explica Bellido. De fet, "el que no creiem és que hàgim de fer una festa per a nosaltres, el que volem és estar inclosos en la festa perquè, si no, no estem sent inclusius". Un altre objectiu que persegueixen també és "que tothom es pugui sumar al projecte, tingui la condició que tingui".

Des de l'entitat ja valoren com un gran actiu tot el procés de creació del Superadrac. Ha servit com una eina de socialització entre els membres de l'associació, i abans que se n'hagi fet la presentació, ja els ha generat un gran sentiment de pertinença. Una altra de les fites que es vol assolir és obrir la bèstia a persones de fora de l'entitat.

Bellido explica que "s'ha fet i serà portat per persones amb condició autista, però volem que s'hi sumi molta altra gent". "Volem ajudar a eliminar etiquetes, no volem que sigui 'el drac portat per persones amb autisme', sinó normalitzar-ho i obrir-ho a tothom", afegeix.