La Fundació Pau Casals no vetarà els músics russos a la nova edició del Guardó Internacional per a Joves Violoncel·listes. Des d'aquesta setmana i fins al 17 de maig ja es poden presentar les candidatures, obertes als menors de 23 anys d'arreu del món. També als músics russos, que no es veuran perjudicats pel conflicte d'Ucraïna.
Jordi Pardo, director de la Fundació, ha apuntat que han decidit no fer distincions perquè «el llenguatge de la música és universal». El director ha reconegut que el conflicte bèl·lic farà disminuir els candidats, però ha fet una crida a la participació perquè la música sigui una «eina de pau».
Un dels guardons més prestigiosos
Aquest guardó és una de les convocatòries internacionals més prestigioses per a joves violoncel·listes. Els seus tres premis estan dotats amb 18.000, 12.000 i 6.000 euros respectivament, i també hi ha set mencions d'honor. A més, els guardonats tenen l'oportunitat de participar en els concerts que organitza la Fundació Pau Casals.
També reben assessorament en el desenvolupament de la seva trajectòria professional i artística. Entre totes les candidatures que es rebin, un primer jurat en seleccionarà un màxim de deu que participaran en l'audició final del 18 de novembre. Allà, un segon jurat triarà els guanyadors definitius.
Un dels membres del jurat, el violoncel·lista Peter Thiemann, ha recordat que Casals va ser un «incansable defensor de la democràcia, la justícia i la llibertat». Uns valors, ha afegit, que són més necessaris que mai en aquests moments de guerra a Ucraïna.