La Simfònica de Reus posa rumb al Concurs Mundial de Bandes

Superada la preparació tècnica i logística, el seu destí és Kerkrade, on actuaran aquest dissabte

Publicat el 25 de juliol de 2022 a les 08:20

La Banda Simfònica de Reus s'enfronta, aquesta setmana, a un repte en majúscules. El dia 30 participaran al World Music Contest Kerkrade 2022, un concurs mundial de bandes que se celebra cada quatre anys. Ja hi van participar l'any 2017 —l'edició del 2021 es va ajornar per la pandèmia— i van obtenir la tercera posició de la seva categoria.

 

Enguany tornaran a tenir presència al certamen dels Països Baixos amb ganes de repetir l'èxit de fa cinc anys. Des de Reus sortiran una setantena de músics que han estat preparant aquesta actuació durant tot l'any. El viatge el comencen aquest dimecres, 27 de juliol.

 

Arribaran a Kerkrade amb el temps just per descansar i acabar de preparar l'actuació, que serà dissabte 30 de juliol, prevista per a la una del migdia. Un dels principals esculls, que han pogut superar, ha sigut el finançament del viatge. Ignasi Candelas, fagot de la BSR, admet que «per nosaltres és un repte, seria molt important aconseguir un premi allà».

 

[DailyMotionEmbed]x8cnv42[/DailyMotionEmbed]

 

Per aconseguir-ho fa molts mesos que es preparen. Han intensificat els assajos i han incorporat, en alguns, directors convidats per preparar peces concretes. A Kerkrade hauran d'interpretar una obra de presentació, una de lliure elecció i una d'obligada, que tocaran totes les bandes participants.

 

La Simfònica de Reus interpretarà el pasdoble Agüero, de José Franco y Ribate, per obrir i El jardín de Hera com a obra de lliure elecció. La peça demostra l'empenta de la Banda, ja que està catalogada amb una dificultat superior a la de la segona categoria, que és en la qual participen. Tancarà el repertori Diferencias on an Old Spanish Song, del compositor japonès Ito Yasuhide, peça obligatòria d'aquesta edició.

 

La simfònica de Reus torna al mundial de bandes de Kerkrade

Els directors convidats als assajos els permeten rebre aportacions «que ens van bé tant individualment com conjuntament, ens fan créixer com a músics i com a banda». Un d'aquests directors ha sigut Frank De Vuyst. «És la segona vegada que vinc i es veu molt bé l'evolució que han fet, es nota que treballen fort, intensament», assegurava en un dels assajos.

 

De Vuyst els ha ajudat a assajar l'obra obligada, Diferencias on an Old Spanish Song. Explica que «està basada en temes antics de música espanyola, de sarabanda, i fer això en instruments moderns de vent és molt difícil». Són obres que no es van compondre per a aquesta mena d'instrumentació i, per tant, «poder imitar aquest estil serà molt difícil per totes les bandes que ho facin». Durant els assajos, De Vuyst els ha donat indicacions «per intentar fer instruments que no som, per acostar-nos tan fidelment com puguem a l'estil de la música».

 

Els integrants de la Banda Simfònica de Reus han calculat que el cost total del viatge és d'uns 45.000 euros. D'aquest pressupost, 31.000 euros corresponen als allotjaments i àpats i uns 9.000 al desplaçament en si. Els 5.000 euros restants es divideixen entre la compra de partitures i la formació necessària.

 

El finançament per fer possible el viatge l'han treballat des de diferents fronts. Cèlia Salas, flautí de la Banda Simfònica, explica que «vam programar petites aportacions que es podien fer des d'empreses, dedicat als patrocinadors». «Per altra banda, per als particulars, vam obrir un verkami per fer aportacions entre 5 euros i 60».

 

El micromecenatge va tancar-se a principis de juliol després d'haver superat els 2.000 euros que s'havien proposat amb 85 aportacions. Aquesta partida servirà per cobrir part dels costos de desplaçament, perquè «pagar els autobusos on càpiguen tots els instruments i les maletes té un cost important». Però no és l'únic que han de pagar; els cinc dies d'estada i manutenció els intenten finançar per altres vies, i els mateixos músics assumeixen una part del viatge.