L'Àliga de Reus assoleix, enguany, una fita inèdita en els seus 27 anys d'història. Noha Moussafir Descarrega s'ha convertit en la primera dona que l'ha portat i l'ha fet ballar. Es va estrenar per Corpus i viurà aquesta Festa Major de Sant Pere d'una manera molt diferent de com havia viscut les anteriors.
[noticiadiari]99/10567[/noticiadiari]
"Des de molt petita era un dels Elements del Seguici que més em cridava l'atenció, suposo que per la presència que té i la festa que l'envolta", explica. Quan es va estrenar l'Àliga petita, el seu germà va ser membre d'una de les primeres fornades de portadors, fet que la va portar a ella fins al CRAC. El Col·lectiu Reusenc d'Activitats Culturals és l'entitat que, entre altres àmbits, aglutina els portadors de l'Àliga i del Ball de Cavallets.
[noticiadiari]99/10588[/noticiadiari]
Va ser aleshores quan "vaig veure què implicava l'Àliga de més a prop i a mesura d'anar parlant amb els seus portadors i exportadors, vaig veure que era una cosa que jo també podia fer". Després dels assajos, la celebració del Corpus d'enguany ha sigut la primera vegada que ha fet ballar la figura del Seguici Festiu. Admet que estava molt nerviosa, i afegeix que "ja m'han dit que ha sigut un petit tast".
[noticiadiari]99/10050[/noticiadiari]
L'Àliga de Reus té la primera portadora
"Jo continuaré estant nerviosa, fins i tot als assajos, de vegades, se'm fa un nus a la panxa abans d'entrar", explica. Sigui com sigui, "Corpus ha fet que tingui unes ganes immenses de Sant Pere", sentencia. A diferència d'elements i grups festius o danses tradicionals d'arreu, a l'Àliga de Reus no hi ha hagut mai cap estatut ni cap restricció que deixés les dones fora de la possibilitat de portar-la.

La Noha durant un assaig, reproduint el moviment de peus del Ball Solemne de l'Àliga Foto: Jordi Olària Gras
El seu cap de colla, Pere Latorre Victorio, corrobora que "enlloc consta que l'Àliga només pugui ser ballada per homes". Explica que els fundadors i responsables de la seva recuperació eren un grup d'amics —nucli fundador del CRAC— i, fins ara, cap dona havia demanat portar-la. "Sí que hi ha hagut dones que han provat de fer-la ballar, però no han arribat a fer la sol·licitud per portar-la", afegeix.
"La Noha la va provar en un assaig de l'entitat i ens va preguntar per què no hi havia dones, i li vam explicar que cap dona ho havia demanat", afegeix. Ella, en canvi, "ni s'ho va pensar, i enguany s'estrena". Suposa una fita en la trajectòria de l'Àliga, però independentment d'això, la Noha assegura que "estic molt contenta per poder-la fer ballar".
Admet, alhora, que és conscient que la situació l'ha convertit en una referència. "De vegades et sembla que els límits estan marcats i ni et planteges que puguis arribar a algun lloc", reflexiona. Així doncs, "si hi ha algú que ha tingut el dubte de si podria o no, o si li ha faltat una figura femenina per tirar-se a la piscina, si pot ajudar altres persones, no puc demanar més".