Les processons i els actes de Setmana Santa tornaran als carrers de Reus

La situació actual permet plantejar un programa de Setmana Santa de retorn complet a la normalitat

Publicat el 02 de març de 2022 a les 10:35

Reus recuperarà, aquesta Setmana Santa, les processons i actes que li són propis, i amb tota la normalitat possible. Aquest matí, Dimecres de Cendra, se n'ha presentat el cartell i el programa, amb més de vuitanta actes. Pel que fa al cartell, s'ha elaborat a partir d'una fotografia de la reusenca Laia Solanellas.

 

Es recuperaran tots actes que s'havien fet abans de la pandèmia i, a més, la recuperació es podrà fer gairebé amb normalitat. Des de l'organització se seguirà atentament l'evolució de la normativa i les restriccions. Així ho ha assegurat Josep Domene, president de l'Agrupació de Confraries de Setmana Santa de Reus.

 

Tot i això, apunta que «amb la normativa actual, l'adaptació no comporta cap problema». També ha destacat aquesta situació Montserrat Caelles, regidora de Promoció de Ciutat. Ha afirmat que la Setmana Santa són moments que no es pot perdre «qualsevol persona interessada en les tradicions de la nostra ciutat, que senti la nostra ciutat».

 

«Són moments que més enllà de la fe o de les creences, ningú s'hauria de perdre», ha afegit. Aquesta Setmana Santa es commemoraran diverses efemèrides a les entitats vinculades a la celebració. La Germandat de Sant Josep Obrer fa 25 anys i aprofitarà el 27 de març per beneir la restauració del grup escultòric de la Primera Caiguda.

 

També estarà de celebració el Cachirulo, que ha restaurat el pas de la Verge de l'Amargura i el presentaran Dimarts Sant a la parròquia de Sant Joan. Seguint amb les efemèrides la Confraria de Nostre Pare Jesús del Calvari celebra el 70 aniversari de la benedicció del pas de la Verge del Calvari. La Confraria de Sant Tomàs d'Aquino commemora els 60 anys de la benedicció del Petó de Judes.

 

Pel que fa a novetats la Processó del Prendiment canviarà lleugerament el recorregut. Fins ara, les tres confraries implicades sortien conjuntament des de la plaça de la Sang. Enguany les confraries de Sant Just i Pastor i de Sant Pere Apòstol sortiran des de la Prioral i la del Jesús de l'Amargura, des de l'església de Sant Francesc.

 

Totes tres es trobaran a l'altura del Fossar Vell per seguir el raval fins a la plaça de la Sang. A partir d'aquí sí que se seguirà el recorregut habitual fent el tomb de ravals fins al carrer de Monterols baixant cap al Fossar Vell i acabant a Sant Francesc. El canvi s'ha implantat com «una millora de la pròpia processó», ha explicat Doméne.

 

La represa arriba després de dos anys de «reinventar-se»

Els actes de la Setmana Santa del 2020 van ser dels primers a veure's afectats per l'esclat de la pandèmia. La programació de Carnaval d'ara fa dos anys se'n va escapar, però les processons i actes previstos al cap de poc més d'un mes, no. Amb la suspensió brusca d'aleshores, les confraries van tenir poc marge de maniobra.

 

De cara al 2021, en canvi, Domene ha destacat l'esforç per «reinventar-se» de les entitats. Mostres estàtiques dels passos al carrer van intentar suplir la manca de processons. «Han sigut dos anys molt difícils, no hem tingut activitat al carrer, però les entitats han sapigut reinventar-se», ha destacat.

 

Caelles ha definit la Setmana Santa com «un dels moments més esperats del nostre calendari». Ha afegit que també és «una de les festes tradicionals que interessa més tant a les ciutadanes i ciutadans de Reus com a molta gent que ens visita de fora». És per això que la vinculació i la col·laboració de l'Ajuntament amb la Setmana Santa reusenca es fa a través de la regidoria de Promoció de Ciutat.

 

La regidora ha subratllat que «els darrers anys hem dedicat molts esforços a consolidar el model de ciutat que Reus representa». Una aposta que inclou «patrimoni cultural de primer nivell, una proposta turística diversa i per a totes les edats i amb una oferta permanent d'esdeveniments culturals i tradicionals».