La 19a edició del Memorimage – Festival Internacional de Cinema de Reus arriba al Teatre Bartrina del 6 al 9 de novembre amb un programa que vol fomentar la reflexió sobre la memòria, l'amor i el dolor, així com la capacitat transformadora que tenen en les nostres vides. El certamen ofereix una cuidada selecció de 20 pel·lícules, incloent-hi 10 estrenes a Catalunya i 14 projeccions amb col·loqui amb els directors. Tot el públic podrà accedir gratuïtament fins a completar aforament, reafirmant així l'esperit inclusiu d'aquest festival dedicat al cinema d'arxiu. La programació sencera, així com altre materials i inscripcions, es pot consultar a la pàgina web oficial de l'esdeveniment.
La directora del festival, Anna Petrus, ha assegurat que aquesta edició arriba amb "aires de renovació", destacant les noves aliances i col·laboracions "per seguir creixent com a festival i també la seva rellevància a Europa", a la vegada que ha volgut remarcar la importància del Memorimage per "treballar amb les generacions més joves", ja que considera que a través dels films amb imatges d'arxiu "es genera un debat clau, sobretot per als més joves".
Presentem el cartell del Memorimage 2024!
— Memorimage (@Memorimage) October 8, 2024
El Memorimage – Festival Internacional de Cinema de Reus portarà les millors estrenes de cinema amb imatges d’arxiu del 6 al 9 de novembre a l’emblemàtic Teatre Bartrina, amb entrada gratuïta
Llegeix la notícia: https://t.co/S6Fc8APKQMpic.twitter.com/tHRPjDkV1T
La Secció Oficial inclou títols destacats que aborden les memòries selectives, amb films com 'Echo of You', de Zara Zerny, i 'Frammenti di un percorso amoroso', de Chloé Barreau, que exploren les diverses facetes de l'amor a través de records personals. També s'hi inclouen pel·lícules que aborden el dolor i la sanació, com 'Home Sweet Home' d'Annika Mayer, un testimoni de la violència domèstica basat en arxius familiars, i 'Pepi Fandango', de Lucija Stojević, que presenta un viatge emocional en memòria de les víctimes de l'Holocaust.
Connexió amb el territori amb films d'arxius locals
El Memorimage manté la seva connexió amb el territori a través de la secció MemoriReus, dedicada a figures destacades del Camp de Tarragona. Aquest any, la secció ret homenatge a personalitats com el fotògraf Josep Maria Cañellas, la pionera aviadora Dolors Vives Rodon i l'escriptor Gabriel Ferrater.
Carles Esporrín i Luz López, codirectors del film 'Josep Maria Cañellas. L'ombra del fotògraf' han explicat que els fa "especial il·lusió ser al Memorimage perquè és el festival de casa, del qual hem estat espectadors des del seu inici". Maite Blasco, juntament amb Marta Arjona, projectaran 'Dolors', el documental que narra la història de la primera dona aviadora —de Valls— "restacada de l'oblit el 2021 gràcies al treball de final de grau de l'Aida Sànchez". Finalment, Mònica Cid, directora de Canal Reus, també ha destacat la importància de tenir un festival com aquest per mostrar "històries locals que tinguin interès global", com és el cas que la productora reusenca mostrarà amb la projecció de la sèrie documental 'Maquis a les muntanyes de Prades', un recull "per donar veu a allò que es diu popularment, però que no estava explicat, fins ara".
Per la seva banda, MemoriJove ofereix sessions matinals per a joves estudiants, amb pel·lícules i debats orientats a fomentar la reflexió i el pensament crític. En aquesta edició, la secció inclou títols com 'Diari de la meva sextorsió', de Patricia Franquesa, que tracta la vulnerabilitat digital, i 'Manifesto', d'Angie Vinchito, una visió impactant sobre l'opressió en els adolescents russos.
Una de les novetats que cal destacar, enfocades al públic jove, és la creació d'un concurs dirigit a alumnes del territori de Primària, Secundària, Batxillerat i Formació Professional. Des del CIMIR es proporcionarà material als grups d'alumnes perquè treballin petits curtmetratges sobre un tema del territori, d'entre tres i cinc minuts. Els resultats es veuran en l'edició del Memorimage 2025, amb la projecció de les peces guanyadores.
Estrena de la col·laboració internacional amb UnArchive
Enguany, el festival fa una aposta per la col·laboració internacional amb el Festival UnArchive de Roma, dedicat a la reutilització creativa d'imatges d'arxiu, i oferirà una sessió especial amb curtmetratges italians que exploren aquest format innovador. En la mateixa línia, el Memorimage organitza una jornada professional sobre l'accés a imatges domèstiques i cine amateur, que inclourà una taula rodona amb experts de l'àmbit documental. La col·laboració s'estendrà fins a la celebració del festival a Roma, on es projectarà un dels films guanyadors del Memorimage.
El Memorimage s'alia amb el Festival UnArchive de Roma, dedicat a la reutilització creativa de material d'arxiu audiovisual, per la sessió especial 'Carta Blanca a UnArchive'
— Memorimage (@Memorimage) October 22, 2024
✨A la sessió, el festival italià proposa diversos enfocaments sobre relectures de materials del passat pic.twitter.com/TPC6rAY7Kc
El festival s'inaugurarà amb la première mundial de 'Anita. La miliciana tenia nom', una obra sobre una figura icònica de la lluita anarquista, i es clourà amb el documental 'Fortuny', un homenatge al pintor reusenc dirigit per Jordi Vall, Rafel Saludes i Jordi Llaberia, en el 150è aniversari de la seva mort. Els dos passis són gratuïts i oberts al públic, tot i que requereixen inscripció prèvia.
La directora del festival, Anna Petrus, ha destacat en la presentació del programa que aquesta edició del Memorimage "convida a descobrir la forma en la qual la percepció i la memòria subjectives modelen els records, individuals i col·lectius". Per la seva part, l'alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, ha explicat que el Memorimage és "un festival de referència que ens posiciona en l'àmbit del cinema i en concret del cinema amb imatges d'arxiu". Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística de Reus, ha volgut remarcar la importància de la secció MemoriReus per "reivindicar personatges del territori, alguns que fins ara no semblaven rellevants", i també del CIMIR, "que treballa de manera molt intensa per fer valdre les perles fílmiques que formen part del propi catàleg".