Més de 400 assistents i entrades exhaurides: Èxit total del FES 2023 del Museu de la Vida Rural

La jornada professional es consolida com una cita imprescindible pels docents

Imatge del FES Familiar
Imatge del FES Familiar | Museu de la Vida Rural
30 d'octubre de 2023, 09:15
El Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla s’ha convertit, un any més, en el punt de trobada de tots aquells que treballen per construir un futur més sostenible, amb més de 400 assistents al FES 2023 entre famílies i professionals de l’educació.

El Festival d’Educació per la Sostenibilitat s’ha consolidat en aquesta cinquena edició amb la jornada professional del divendres 27 d’octubre, destinada a professionals de l’educació i les arts; i amb la jornada central de dissabte 28 d’octubre, amb un caire ludicofestiu i pensada per a un públic familiar, que ha exhaurit les entrades disponibles.

L’organització es mostra satisfeta amb l’acollida del Festival i amb el ritme de vendes aconseguit, fet que consolida el FES com una iniciativa referent en l’àmbit de l’educació i la sostenibilitat. Gemma Carbó, directora del Museu de la Vida Rural, ha destacat que «s'ha consolidat el FES com a espai de trobada d'una comunitat educativa ampliada: pares, mestres, artistes... que creuen en el potencial de l'educació i la cultura per transformar les maneres de viure. Ens fa especial il·lusió veure que aquesta comunitat no para de créixer!».

El FES familiar

Per una banda, les més de 400 persones procedents de tot Catalunya que han assistit al FES familiar han pogut gaudir del concert del grup Xiula, un dels plats forts del programa; de l’espectacle de titelles «La botigueta» de la Companyia Tanaka Teatre; així com de la nòria Belle Roue o del cavallet giratori de l’associació L’art des Show fet amb fusta de boscos europeus i accionat de forma manual.

Durant la jornada també ha tingut lloc l’activitat «Els jocs de l'auca d'Ascó», on s'han posat en pràctica jocs tradicionals que Joan Amades va recollir i publicar, en particular aquells que es practiquen emprant elements de l’entorn natural i també domèstic; o del contacontes  de la companyia Vivim del cuentu que ha parlat sobre el canvi climàtic i la preservació del medi ambient.

Cal destacar que els tallers programats en el marc del FES familiar van exhaurir les places dies abans de la celebració del Festival. Cinc tallers on petits i grans han pogut abordar mentre jugaven qüestions com la gestió de l’aigua, l’agricultura o els Objectius de Desenvolupament Sostenible.
 

FES professional

Per altra banda, la jornada professional del divendres 27 d’octubre també s’ha consolidat com una cita imprescindible pels docents i aquest any ha aplegat a professionals de l’educació de tot Catalunya. La periodista i gestora cultural Emma Quadrada ha sigut l’encarregada d’obrir la jornada professional amb una ponència inaugural on ha destacat que “l’important és que entre totes alimentem la fascinació, l’admiració i la llibertat creativa”.

La tarda ha prosseguit amb una ronda d’inspiració en què els assistents han pogut conèixer experiències que combinen arts i cultura amb educació i sostenibilitat; concretament els projectes Carros, tupines i cançons; IDIL·LI; Projecte Blau; i Educar per transformar (Catesco).

La jornada professional ha finalitzat amb tallers per experimentar amb propostes culturals que han tractat reptes vinculats a la sostenibilitat; per una banda, «La sostenibilitat des de les arts escèniques» de Hand Made Theatre i, per altra banda, «Perspectives sobre vulnerabilitats i violències des del cos» de la ballarina Sandra Sotelo.

De cara a la propera edició, l’organització aposta per mantenir la vessant familiar i la professional del Festival, ja que la focalització permet fer arribar millor el missatge que el Museu de la Vida Rural vol transmetre a través del FES. També es planteja ampliar la durada del FES per poder acollir a més famílies i professionals.