El Most Festival presentarà al Priorat la millor «collita» audiovisual maridada amb vi DO Montsant

La vuitena edició projectarà una quinzena de films en sis municipis de la comarca entre el 27 de novembre i l'1 de desembre

El programa donarà el tret de sortida al Castell de Falset
El programa donarà el tret de sortida al Castell de Falset | Ajuntament de Falset
21 de novembre de 2024, 11:22
Actualitzat: 11:22h

El Most Festival Internacional de Cinema del Vi torna aquesta tardor al Priorat. Després de passar per Vilafranca del Penedès, l'edició del 2024 serà la vuitena a la comarca prioratina, on es projectaran una quinzena de peces audiovisuals en sis municipis diferents: Falset, Ulldemolins, Cabacés, El Masroig, Cornudella de Montsant i Els Guiamets. Tindrà lloc del 27 de novembre a l'1 de desembre.

La programació d'enguany inclou quatre dels films premiats en l'edició penedesenca, destacant especiament els dos màxims guardons, el Gran Premi del Jurat i el Premi Vi Català; i una gala de cloenda, que presentarà el periodista Xavier Graset, i en què s'atorgarà un premi d'honor a Josep Lluís Pérez i Montse Ovejero per la seva trajectòria vitivinícola, clau en el renaixement del Priorat en els darrers trenta anys i pilars fonamentals de l'ensenyament de l'enologia entre diverses generacions.

Donen suport a la iniciativa la DO Montsant, el Consell Comarcal del Priorat, la Diputació de Tarragona, l'INCANVI i l'Institut Català de les Empreses Culturals de la Generalitat.

Programa del Most Festival Priorat

Dimecres 27 de novembre, a les 19.30 hores. "Històries del vi", al Castell de Falset (Gratuït). Projecció de diversos documentals:

  • The Kiss, d'Ali Zare Ghanat
  • Abattée, de Pierre-André Gilard
  • Alcornoques, de Dani Seguí
  • Barolo is Dead, de Francesco Moroni, Simone Dipietro i Anna Cordioli
  • Corto de bajo presupuesto en un restaurant, de Martín de Benedetti
  • Pan y vino, de Ignacio Rodó.
  • La culpable, de Maria Guerrera
  • Historia de fuegos artificiales, de Adrián Tienda

Dijous 28 de novembre, a les 19.30 hores, al Casal de la Flor de Maig del Masroig (Gratuït):

  • Projecció de El mago del vino, de David Moncasi, treball guanyador del Premi al Millor Documental del Most 2024. Raúl Pérez és un viticultor espanyol que ha estat escollit dues vegades com a millor enòleg del món. Pérez té un do per a fer vins en les condicions més extremes i s’enfronta a un projecte apassionant: fer un vi a El Bierzo, a més de 1000 metres d’altitud. El documental és un retrat calidoscòpic que aconsegueix transmetre en directe el seu treball, les seves vivències i les emocions a flor de pell del carismàtic enòleg lleonès. En acabar la sessió s’oferirà una copa de vi gentilesa de la DO Montsant.

Divendres 29 de novembre, a les 10 hores, a L'Artesana de Falset (Gratuït):

  • Projecció de Carlos Esteva: La lluita per l'invisible, de Roser Corella, documental guanyador del Premi Vi Català del Most 2024. Homenatge a la vida i el llegat de Carlos Esteva, celebrat vinicultor i creador del presitigiós celler penedesenc Can Ràfols dels Caus. La seva passió pel vi i la seva visió innovadora van deixar una empremta inesborrable al món vinícola. Un inesgotable arxiu d’imatges i la intervenció de les persones més properes a Carlos Esteva aproximen a l’espectador el seu caràcter rebel i inconformista.

    En acabar la sessió s’oferirà una copa de vi gentilesa de la DO Montsant.

Divendres 29 de novembre, a les 20 hores, a La Renaixença a Cornudella de Montsant (Gratuït):

  • Projecció de Blend, de Malika Pellicioli. Johanna, Miriam, Amanda i Seyma són quatre dones de Suïssa que no estaven destinades a reunir-se. Això sense tenir en compte l’objectiu comú que les ha guiat durant diversos anys: guanyar el prestigiós títol de Master of Wine, la certificació de vi més difícil del món. Patrocinis, múltiples exàmens, innombrables tasts a cegues, viatges per tot el món… Un pla d’estudis llarg i tediós, amb la dificultat afegida de ser dona en un sector professional majoritàriament masculí. En acabar la sessió s’oferirà una copa de vi gentilesa de la DO Montsant.

Dissabte 30 de novembre, a les 12 hores, a la Sala 1 d'octubre, a Ulldemolins (Gratuït):

  • Projecció de En jachére, de Marie-Elise Tang. I si escollir treballar la terra pogués ser una solució per construir un futur més serè? Lluny dels estàndards de l’agricultura intensiva, Isabelle i Justine han optat simplement per reinventar-se, tornant a les arrels de la pagesia. En acabar la sessió s’oferirà una copa de vi gentilesa de la DO Montsant.

Dissabte 30 de novembre, a les 20 hores, al Cafè de l'Ateneu dels Guiamets (Gratuït):

  • Projecció de L'annata: La ballata dei vignaioli di laguna, d'Andrea Mignòlo, Gran Premi del Jurat Most Festival 2024.  A una Venècia esgotada pel turisme massiu i insostenible, una comunitat s’ajunta per cuidar l’única vinya urbana que hi resisteix encara, i fer-ne vi i tenir cura del medi ambient. Al llarg de l’any, però, es topen amb restriccions burocràtiques, esdeveniments climàtics i altres problemes que ho posen tot en risc, fins i tot la seva mateixa existència. En acabar la sessió s’oferirà una copa de vi gentilesa de la DO Montsant.

Diumenge 1 de desembre, a les 12 hores, a la Sala Polivalent Local Social "Lo Café" de Cabacés (Gratuït):

  • Projecció de Vines in the Shadow of Tito, de Christopher Barnes. Un viatge per la història de l’elaboració del vi a Croàcia, que explora la seva evolució des de la formació de Iugoslàvia fins a la seva independència, enmig de les cicatrius del comunisme i la guerra. De platges pristines a les antigues ciutats romanes i una rica cultura alimentària, Croàcia presumeix de zones d’una bellesa natural increïble. Aquesta pel·lícula ofereix una perspectiva única sobre la copiosa història de la nació i la repercussió d’aquests esdeveniments en els seus enòlegs. En acabar la sessió s’oferirà una copa de vi gentilesa de la DO Montsant.

Diumenge 1 de desembre, a les 18 hores, a L'Artesana de Falset (Entrades a 5 euros):

  • El Most 2024 posa el punt final amb una gala prioratina d’emocions fortes conduïda per Xavier Graset i que servirà per retre homenatge a la parella Montse Ovejero i Josep Lluís Pérez, i donar-los el Premi Honorífic Most 2024 a la trajectòria vitivinícola. 
  • Projecció de O auto das ánimas, del gallec Pablo Lago (Espanya, 2023), ens mantindrà amb els sentiments més íntims a flor de pell. Aquest documental se situa en una petita aldea de Galícia, Redondela, on la família d’en Pablo viu aferrada a les seves antigues tradicions i creences. En el temps de l’aiguardent, la família es reuneix i intueix que potser ja no els queden gaires estones per compartir. Una història de memòries, identitat, rituals i retrobaments. En acabar la sessió s’oferirà una copa de vi gentilesa de la DO Montsant.